Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma '23

J.3D.1: The Accessible and Modular 3D-weaving Loom

Een betaalbaar 3D-weefjacquardgetouw verbindt traditionele en moderne technologie, en geeft Europese wevers de kracht om te experimenteren. Experts en beginners kunnen nieuwe technieken en add-ons verkennen voor het maken van samples.

Modulariteit en toegankelijkheid

Wat ons jacquardgetouw uniek maakt, is de modulariteit en toegankelijkheid. In samenwerking met gerenommeerde wever experts hebben we een 3D, betaalbaar handjacquardgetouw ontwikkeld gebaseerd op het onderzoek van Carnegie Mellon. Het is ontworpen met behulp van 3D-geprinte onderdelen en beschikbare hardware.
In tegenstelling tot traditionele getouwen die gespecialiseerd zijn in specifieke patronen of technieken, maakt deze machine 3D-geweven structuren mogelijk. Hierdoor zijn de functionaliteiten van verschillende getouwen gecombineerd in één. Dit omvat onder andere het weven van pooltextiel en 3D-weefsels. Momenteel bieden we 3 modulariteiten aan: draadformaat, multi-warp balken en sectieweving met verschillende secties.

Toepassing van 3D-breien in het weven

'Woven Bubbles' is het meest geavanceerde sample wat we tot nu toe hebben gemaakt met de huidige iteratie van het getouw. Het is gemaakt met een techniek die veel gebruikt wordt bij het breien. Dit laat zien hoe geïmporteerde gewoontes van vergelijkbare textiel domeinen onderling gebruikt kunnen worden. Verder onderzoek en ontwikkeling op dit gebied kan leiden tot vooruitgang in dit veld en helpen de grenzen te verleggen voor wat mogelijk is met een 3D handweef getouw.

Drive for innovation

Het werd gespeculeerd dat de veelzijdigheid die het getouw biedt bij het maken van samples het goedkoper zou kunnen maken om nieuwe materialen te testen binnen de industrie. “Het is een grote investering om te testen, aangezien bedrijven soms wel 5-7 testen doen om een garen te krijgen dat bruikbaar is voor weven met een industriële machine. In Nederland kunnen de kosten voor zo’n test oplopen tot circa €10,000.” De expert in circulariteit van textiel schat dat het getouw de kosten voor het testen zou kunnen halveren, wat potentieel €30,000 of meer kan besparen en zo “”duurzame innovatie kan versnellen”.

Play video

Over A. Gielen, J. Coronel Soler, A. Deivekis

Wij zijn een internationale groep industriële ontwerpers die dit project hebben ontwikkeld onder toezicht van Loe Feijs en Troy Nachtigall aan het Wearable Senses-lab van de Technische Universiteit Eindhoven.