Studio Liselot Cobelens en Bureau Streekk hebben samengewerkt voor gemeente Maashorst aan de ontwikkeling van een nieuwe, verbindende landschapstaal. Illuminating landscapes laat de werking van klimaatverandering zien en de noodzaak om een gezamenlijke taal te spreken.
Veranderden landschappen
De omstandigheden in het landschap zijn constant aan verandering onderhevig. De manier waarop het landschap is ingericht is niet bestendig voor de veranderingen in het klimaat patroon. Het natuurlijke en menselijke systeem zal hierbij de effecten ervaren en hierop moet ingespeeld worden. Daarnaast kunnen de verschillende opinies zorgen voor vergroting van de polarisatie en ongelijkheid in Nederland. Het is dus noodzakelijk om deze systemen te transformeren.
De veranderingen in het klimaat gaan sneller dan van tevoren gedacht werd. Niemand kan ontkennen dat afgelopen zomer in het teken stond van het heftige weer dat door klimaatverandering wordt versterkt, waarbij bosbranden, hevig weer, overstromingen, wateroverlast en droogte het nieuws domineerden.
De gedachte is dat Nederland hetzelfde mediterrane klimaat gaat krijgen als bijvoorbeeld Italiƫ, dit is onjuist. Het bodem- en watersysteem is niet te vergelijken met die van andere landen. Wat heeft het landschap ons te bieden qua kansen en uitdagingen in relatie tot klimaatverandering? Waarom zijn deze klimaateffecten op een bepaalde locatie aanwezig? Hoe kunnen we transformeren naar een gezamenlijk toekomstbeeld?
Begrijpen van elkaars talen
Burgers, boeren, ondernemers, ambtenaren, wethouders, onderzoekers en beleidsmakers hebben allemaal te maken met het landschap en hebben elk een eigen taal hiervoor ontwikkeld. Deze talen liggen vaak ver uit elkaar, daardoor is het lastig om efficiƫnt te kunnen communiceren. De technische taal van bijvoorbeeld een onderzoeker wijkt enorm af van de poƫtische taal van de burger en de daadwerkelijke situatie.
Het landschap wordt vaak ervaren als een complex systeem. Het landschap kronkelt, scheurt en borrelt op daar waar het ruimte krijgt. Een klimaatonderlegger versimpeld dit complexe systeem en maakt de kansen en uitdagingen in relatie tot het klimaat inzichtelijk. De klimaatonderlegger vormt de basis voor de installatie, zodat iedereen inzicht kan krijgen in het gebied.
Illuminating landscapes verbindt de verschillende talen van het verleden, het heden en de toekomst. In opdracht van gemeente Maashorst is gekozen voor een uitsnede van een gebied met diverse landschappelijke en culturele fenomenen. Het gebied kenmerkt zich door het breukensysteem, hierdoor zijn er verschillende contrasten tussen hoog, laag, nat en droog aanwezig.
Verweven
Ontdek de nieuwe taal van het landschap en ervaar de eerste "Illuminating Landscapes".
De installatie verweeft een tapijt, verlichting en Augmented Reality samen. Het ronde landschappelijke tapijt visualiseert het gebied op een tastbare manier. Het zit al in de naam van het project: het landschap wordt letterlijk in een ander licht gezet, waarbij verschillende talen met elkaar worden verweven. Door een dagelijks object als een tapijt te combineren met led verlichting is het voor ons mogelijk geworden om bewegingen in het landschap in een oogopslag te tonen. Hierbij worden effecten van klimaatverandering inzichtelijk gemaakt. De draadhoogtes in het tapijt zijn gebaseerd op de kenmerken van het landschap. Kleuren in de installatie tonen aan daar waar het droger en natter wordt.
Door de Qr-code te scannen kom je in de interactieve Augmented Reality omgeving terecht en ontdek je hoe water door het landschap stroomt. Drie landschapstegels tonen de unieke werking van de horst, de breuken en de vallei en dal.
Illuminating landscapes verweeft een nieuwe landschaps taal waarbij het onzichtbaar letterlijk zichtbaar wordt gemaakt.