Studenten van verschillende opleidingen van het Koning Willem I werken samen met externe opdrachtgevers. In de ontwerpprocessen staan duurzaamheid en tradities centraal, vertaald naar interactieve presentaties en performances in de Heuvel.
Lokaal produceren
Studenten Meubeldesign deden onderzoek naar het produceren met lokale en duurzame materialen. Denk aan het populierenhout langs de A2 tussen ’s-Hertogenbosch en Eindhoven. Hierbij is het proces even belangrijk als het eindproduct. Vroegere werden meubels gemaakt van lokale materialen. Door de globalisering komen de materialen van ver en is de productie wereldwijd. Nu gaan we weer terug naar lokaal produceren, waarbij duurzaamheid de trigger is.
Maatschappelijk vraagstuk
Studenten van de opleiding Creatief werken met externe opdrachtgevers aan een maatschappelijk vraagstuk. Voor een school in Malawi ontwikkelden de studenten een gezamenlijk concept dat de toekomst van de school waarborgt. Denk hierbij aan onderwijsmateriaal en PR- materiaal. In de traditionele westerse lesboeken herkennen de kinderen in Malawi zich niet.
Het nieuwe heiligdom
De opleiding Artiest werkt samen met een designstudio. Vanuit het thema 'traditie' dachten de studenten na over het geloof van nu. Vroeger geloofden we allemaal in een God en sloten we ons aan bij de kerk. In de kerk waren er dan momenten van bezinning, vertragen en reflectie. Tegenwoordig is de mens zelf God en moeten we zelf op zoek naar die momenten: op zoek naar het nieuwe heiligdom. In een interactieve installatie gaan studenten samen met het publiek dit nieuwe heiligdom uitoefenen.