Search anything

Close search
Class of 2020
The intimacy of the Moederhuis

Kaleidoscope

Installation View, Vertigo Plaza TU/e
Ali T. As'ad
This project is part of Class of 2020

Kaleidoscope is an architectural installation which embraces intimacy and openness simultaneously, and recalls the spatial and conceptual philosophy embodied by Aldo and Hannie van Eyck’s Moederhuis.

Kaleidoscope is an architectural installation which embraces intimacy and openness simultaneously. Born out of an ongoing doctoral research project led by Jorn Konijn, Kaleidoscope recalls the spatial and conceptual philosophy embodied by Aldo and Hannie van Eyck’s Moederhuis. Interwoven with a pre-existing five-story residential building, van Eycks' colorful six-story steel structure, completed in December 1980, provided a safe and homely environment for single mothers and their children.

Kaleidoscope is a collective effort by doctoral researchers Ali T. As’ad, Emilie Banville, Michael Forero, Jorn Konijn, and CRC director Sergio M. Figueiredo. Embedded within the chair of Architecture History and Theory at the Department of the Built Environment in TU Eindhoven, the Curatorial Research Collective (CRC) critically engages with the theories and practices of architecture culture while investigating their underlying conditions and broader societal frameworks.

Special thanks go to Koen van Dijk, Nina van Geffen, and the Aldo+Hannie van Eyck Foundation.