Search anything

Close search
Back to Programme Archive

(Archive) De Toekomst van Nederland

DDW TV - opname beschikbaar vanaf dinsdag 19 oktober 2021.

This project was part of DDW 2021

Binnen dit DDW TV programma onderzoeken we de toekomst van Nederland en de rol die ontwerp daarin heeft. Daarvoor zijn uitgenodigd transitiedeskundige Jan Rotmans, DDW ambassadeur Floris Alkemade, Rijksbouwmeester Francesco Veenstra en social designer Nicky Liebregts.

De Toekomst van Nederland

In het eerste deel gaan Rotmans en Alkemade in gesprek met moderator Mirthe Frese over hun visies op de toekomst van Nederland. In het tweede deel vertellen Veenstra en Liebregts hoe zij concreet werken aan de toekomst van Nederland en gaan ze met moderator Frese in gesprek over hoe je als ontwerper complexe opgaven beleefbaar en invoelbaar maakt. En hoe je mensen daardoor handelingsperspectief kunt bieden.

Tafelgasten

Floris Alkemade
Deze zomer nam Floris Alkemade na zes jaar afscheid als Rijksbouwmeester. Alkemade presenteerde tijdens zijn termijn namens het College van Rijksadviseurs Panorama Nederland, een toekomstperspectief voor de inrichting van Nederland, met als hoofdthema’s water, boerenland, verstedelijking en duurzame energie. Tijdens de coronacrisis verscheen zijn essay De toekomst van Nederland: de kunst om van richting te veranderen. Alkemade was partner bij het mede door Rem Koolhaas opgerichte architectebureau OMA (Office for Metropolitan Architecture) en startte daarna zijn eigen kantoor FAA (Floris Alkemade Architects), dat vanuit Sint-Oedenrode, Brussel en Parijs opereert.

Alkemade is al enige tijd verbonden aan World Design Embassies (WDE) en presenteert op Dutch Design Week namens het College van Rijksadviseurs en samen met WDE een tentoonstelling in de vorm van een labyrint.

Jan Rotmans
Prof.dr.ir. Jan Rotmans is een scientivist, een gepassioneerde en rebelse wetenschapper die in de praktijk betrokken is bij het versnellen van transities en duurzaamheid. Zowel nationaal als internationaal is hij een autoriteit op het gebied van transities en heeft hij meer dan 200 publicaties op het gebied van klimaatverandering, global change modellering, duurzame ontwikkeling, transities en systeeminnovaties geschreven.

Francesco Veenstra
Als Rijksbouwmeester is Francesco Veenstra lid en voorzitter van het College van Rijkadviseurs. Samen met de Rijksadviseurs voor de fysieke leefomgeving Jannemarie de Jonge en Wouter Veldhuis adviseert hij het Rijk over ruimtelijke kwaliteit.

Francesco Veenstra is sinds 2017 partner bij Vakwerk architecten in Delft. Daarvoor werkte hij bij Mecanoo, waar hij van 2007 tot 2017 mede-eigenaar was. In deze periode heeft hij aan veel maatschappelijke opdrachten gewerkt zoals de Library of Birmingham, Stadskantoor en stationshal Delft, Kaap Skil op Texel en cultuurcomplex Home in Manchester. Tot juli van dit jaar was hij voorzitter van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA).

Nicky Liebregts
Nicky Liebregts verpakt moeilijke onderwerpen in toegankelijke ervaringen. Het is uitdagend om in een maatschappij die zich steeds sneller ontwikkeld grip te houden op de ontwikkelingen die op jou van invloed zijn. Als social designer probeert zij ingewikkelde ontwikkelingen of gevoelige thema’s toegankelijk en bespreekbaar te maken. Dat doet zij door middel van ervaringen, diensten en workshops. Haar projecten bieden waar nodig inzicht in complexe materie

Play video