Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Six And A Half Feet Up And Down

Schrijnwerker Jan Gerritsen laat ons praten over het leven en de dood omarmen, door een kist te ontwerpen die de eigenaar vergezelt op zijn levensreis

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Coffin Couch by Jan Gerritsen — © Wisse Trooster

Naarmate het leven vordert en je in een andere fase komt, kan het gebruik van de kist worden aangepast aan je behoeften. De kist is ontworpen om te gebruiken als boekenkast, bank of opbergdoos.

Naast de presentatie van dit project zal Jan workshops geven in het schaven van hout.

Levensreis

Door de kist een leven lang te gebruiken en deze een prominente plaats in huis te geven, wordt het taboe op de dood doorbroken. Iets abstracts dat er altijd is, transformeren naar iets tastbaars. Het zal een hulpmiddel zijn om gesprekken over de dood op gang te brengen tussen de eigenaar van de kist en de bezoekers van het huis.

Tijdens Dutch Design Week is het doel om te praten over het leven en het einde, zo wordt er geleefd. Elk product dat door de mens wordt gemaakt, is ook een proces dat vergelijkbaar is met ons leven: concept, ontwerp, productiegebruik en enkele veranderingen als gevolg van slijtage. Tijdens het gebruik verandert men mee met het object.

Schrijnwerker Jan Gerritsen

Decennia in het vak. Theoretisch onderwijs, uitgebreide kennis op een breed terrein. Zichzelf voortdurend ontwikkelen en tegelijkertijd de expertise uitbreiden. Het maken van praktisch gereedschap, meubels, reparaties, restauraties, houtbewerking.

Ik heb groot respect voor alle materialen. De boom groeit en levert goed hout op, minstens een eeuw oud. Het is een wonder hoe wij als mensen materialen als metaal en glas hebben ontwikkeld.

Ik ga met het grootste bewustzijn om met materialen, meer nog dan met mezelf, uit respect. Denk verder dan louter eigendom, denk aan de producent, denk aan de boom. Wanneer je de stof kent en er bewust mee bezig bent, ontdek je de verborgen kwaliteiten en schoonheid ervan. Neem bijvoorbeeld hout, de nerf ervan. Je draait het stuk om en onthult de ware essentie ervan: een onverwachte uitkomst. Het gevoel van verwondering.

Coffin by Jan Gerritsen — © Wisse Trooster

Coffin Couch by Jan Gerritsen — © Wisse Trooster