Zoeken

Sluit zoeken
Embassy of Water

(Archief) onderWATERwereld

De onderWATERwereld is een beweging die aanstuurt op een herijking van het gesprek over ons waterbeheer.

Dit project was onderdeel van DDW 2023
M/Wensput met Deltacommissaris Peter Glas

In Nederland groeit het besef dat water geen product is dat zich voegt naar ons verlangen, maar dat we een relatie moeten aangaan met water. De onderWATERwereld stelt een collectie aan projecten tentoon die exploreren hoe een watersysteem eruit kan zien wat ontworpen is vanuit wederkerigheid.

Mensput - Wensput

Een onderdompeling in wederkerigheid.

Open de kraan en een eindeloze stroom aan water volgt. Het toilet spoelt water naar onzichtbare, vergeten plekken. Onze watersystemen zijn ingericht op overvloed en comfort. Dit maakt het vanzelfsprekend om onszelf los te zien van de waterkringloop, het ecosysteem en de natuur. Maar dat zijn we niet.

De Mensput - Wensput nodigt ons uit onze relatie met water te herzien. Van nemen en nemen naar geven en nemen. Van waterconsumptie naar waterwederkerigheid. Door middel van de vraag 'Wat zou water wensen van mensen?' daagt de Mensput - Wensput bezoekers uit zich in te leven in water. Kras het antwoord in een munt. Door de munt in de put te werpen, spreek je een wens uit voor water.

Door actief de vraag te stellen hoe wederkerigheid in onze watersystemen eruit zou zien, stellen ontwerpers Axel Coumans en Fides Lapidaire een waterkentering voor.

Bodies of Water (Water Lichamen)

Waterkwaliteit is essentieel voor een gezonde leefwereld voor mens, dier en ecosysteem. Helaas is de waterkwaliteit van Nederland de slechtste van Europa. De Kaderrichtlijn Water (KRW) is een Europese wet die tot doel heeft de waterkwaliteit in Europa te verbeteren. Het lijkt erop dat Nederland de KRW-doelstelling van 2027 niet gaat halen.

Waar gaat het over als we het over waterkwaliteit hebben? En hoe kunnen mensen zich daartoe verhouden? Bodies of Water (BoW) is een serie zwemkleding die de onzichtbare kwaliteit van onze waterlichamen zichtbaar maakt. Het grafisch patroon van de badkleding beweegt mee met indicatoren die de leefbaarheid van ons water weerspiegelen. Het reageert op het water waar jij in zwemt.

Met zwemkleding als tweede huid geeft BoW de kwetsbaarheid terug aan een urgent probleem. Het maakt een abstracte kwestie, met veel bureaucratische taal, bespreekbaar voor iedereen.

Fides Lapidaire, TwynstraGudde

Watermonitor

Watermonitor is een biosensor die de kwaliteit van de wateroppervlakte bewaakt. Biosensoren kun je zien als superdetectives die, op minuscuul niveau, snel stoffen als medicijnen, zware metalen en industrieel afval in het water kunnen opmerken en monitoren. Geheel zelfvoorzienend leveren ze continu realtime-data. De kwaliteit van ons water kan zo voortdurend in de gaten worden gehouden. Als het nodig is, kan er snel actie worden ondernomen.
 
Hoe werkt het? Een kleine hoeveelheid water wordt met een continue stroom in het sensorapparaat gevoerd. De sensorcomponenten zijn ontworpen om microverontreinigingen te detecteren. Hun aanwezigheid veroorzaakt een verandering in de beweging van de deeltjes, die vervolgens als signaal wordt geregistreerd. Om de gevoeligheid te vergroten zijn er duizenden deeltjes beschikbaar in de detectiekamer, wat een nauwkeurige opsporing van microverontreinigingen mogelijk maakt.

TU/e, Wetsus, ITN SuperCol & ITN Consense

M/Wensput, Hoe wil water wonen? — © Fides Lapidaire, Axel Coumans

Bodies of Water — © ai

Andere deelnemers

Embassy of Water

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Embassy of Water