Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Canary in the Coal Mine: Design for Solidarity

Verder dan kwantitatieve gegevensverzameling in milieubeheer

Canary in the Coal Mine — © Akshita Sivakumar

Kan Design effectief bemiddelen in milieubestuur en milieurechtvaardigheid? Gebaseerd op etnografisch onderzoek naar vermindering van luchtvervuiling, stelt dit project voor om gegevens te verzamelen die prioriteit geven aan solidariteit met en verantwoording voor gemarginaliseerde gemeenschappen.

Ontwerp voor solidariteit

In de VS wordt luchtvervuiling beheerd via kwantitatieve gegevens van monitoren en sensoren, met als doel hyperlokale gegevens. Milieurechtvaardigheidsgemeenschappen vertrouwen echter op ervaringskennis die vaak meer onthult dan sensorgegevens. Helaas missen hun getuigenissen de juridische en politieke status om significante veranderingen van staatsinstanties teweeg te brengen. Desondanks gaan gemarginaliseerde groepen in op staatsbestuursprocessen, waarbij ze de dubbele binding tussen deelname en weigering navigeren.

Dit project betoogt dat design dit dilemma kan bemiddelen. Terwijl bestuursinstanties sterk afhankelijk zijn van kwantitatieve gegevens voor milieurechtvaardigheid, pleit dit project ervoor dat design meer doet dan alleen meten. Het project omarmt de spanning tussen kwantitatieve en kwalitatieve gegevens. Het stelt een verzamelpraktijk voor die solidariteit met gemarginaliseerde gemeenschappen bevordert, en de kloof tussen kennisvormen overbrugt om transformatieve verandering teweeg te brengen. "Canary in the Coalmine" meet niet alleen fijnstof (PM2.5), maar legt ook belichaamde kennis vast via gemeenschapsobservaties via multisensorisch kritisch design.

Over CoSEP | University of California, Davis

Het Collective for Socio-Spatial and Environmental Praxis (CoSEP) werd in december 2023 opgericht door Dr. Akshita Sivakumar aan de University of California, Davis. CoSEP voert transdisciplinair, onderzoeksgedreven werk uit dat zich richt op de ruimtelijke en politieke dimensies van ontwerp en bestuur in de gebouwde omgeving.
Canary in the Coal Mine — © Akshita Sivakumar
Partners