Zoeken

Sluit zoeken
Be bold, Be brave - UdK Berlin’s Brave new World

discover the cover

transformatie als een speelse ontwerppraktijk

Base of an electric typewriter with oak — © Anna-Maria Argmann

Mijn project "Discover the Cover" hergebruikt componenten van defecte apparaten om fantasierijke objecten te maken met materialen zoals eikenhout, staal, glas en klei. Dit biedt een nieuwe kijk op elektronisch afval en integreert de getransformeerde onderdelen weer in het dagelijks leven.

Concept

Mijn project “ontdek de hoes” wil een nieuw perspectief bieden op elektronisch afval en de houding ten opzichte van defecte apparaten veranderen. Tijdens mijn uitgebreide onderzoek heb ik interessante manieren ontdekt om met dit speciale type afval om te gaan. Maar de meeste ideeën richten zich op het recyclen van de grondstoffen. Ze veranderen de perceptie ten opzichte van afgedankte producten niet. Om de aarde te beschermen, moeten we onze consumptie verminderen en zo min mogelijk grondstoffen gebruiken. In dit project worden nieuwe strategieën zoals de transformatie van een object en “design binnen het bestaande” gebruikt als toekomstgerichte ontwerpmethoden. Door mijn verkenning van “Chindogu” en “Jugaad” kon ik ook constructie- en ontwerptechnieken ontdekken die bij mijn onderwerp pasten. De vraag rijst dan: Wat zou er uit de afzonderlijke onderdelen ontwikkeld kunnen worden om nieuwe voorstellen te doen voor de toekomst van elektronisch afval?

Mijn methode is om eerst het hele apparaat uit elkaar te halen en alle onderdelen te documenteren in een exploded view. Je kunt veel leren over de constructie van apparaten en de sterke en zwakke punten van fabricage en materialen leren kennen. De afzonderlijke onderdelen worden vervolgens gesorteerd op materiaal. De volgende stap is het selecteren van de meest interessante onderdelen van de schaal uit alle elementen en het analyseren van hun potentieel, eigenschappen en esthetische kenmerken. In het ontwerp van het nieuw vervaardigde product probeer ik de kenmerkende en karakteristieke details van de hoes te behouden en de kracht ervan nog duidelijker te benadrukken. De omslagen worden gedecontextualiseerd en gezien als een aparte vorm. Als je goed naar de lege hoezen kijkt, bevind je je op het raakvlak tussen de geschiedenis en de toekomst van het product. Het is nu mogelijk om te beslissen welke onderdelen het waard zijn om verder verwerkt te worden en welke terug moeten naar een recyclingcyclus. De hoezen worden pas verwerkt als je er een nieuwe visie voor hebt.

Resultaat

De wijzigingen beginnen pas als een ontwerp is afgerond, wat fouten voorkomt. De plastic onderdelen worden daarom slechts licht aangepast aan hun nieuwe tegenhangers en hun oorsprong en geschiedenis blijven zichtbaar.
De nieuw toegevoegde onderdelen van verschillende materialen zijn onafhankelijk, maar geven de kunststof kappen een nieuwe waarde. Originele materialen zoals eikenhout, roestvrij staal, glas en klei contrasteren met de industrieel geproduceerde kunststof onderdelen.
Er ontstaan fantasierijke objecten met een ongewone uitstraling en effect. Ooit vertrouwde elektrische apparaten worden hybriden. Er ontstaan nieuwe interacties en functies en de plastic afdekkingen van de elektrische apparaten worden verder geĂŻntegreerd in het dagelijks leven van mensen. Ze worden herkend in hun nieuwe essentie en hun bestaan blijft belangrijk.

Over Anna-Maria Argmann

Nach mijn opleiding tot zilversmid aan de Berufsfachschule für Glas und Schmuck Neugablonz, ben ik in maart 2024 afgestudeerd aan de University of Arts Berlin. In mijn werk richt ik me op ambacht en productie, met nadruk op efficiënt gebruik van hulpbronnen en duurzaam materiaalgebruik.

Collection of "discover the cover" — © Anna-Maria Argmann

Vacuum cleaner base and stainless steel — © Anna-Maria Argmann

Telephone handle with glass and ceramic — © Anna-Maria Argmann

Halved kettle with glazed clay — © Anna-Maria Argmann