De serie Interferences is geïnspireerd door wat we in de natuurkunde golfverschijnselen noemen. In deze kleurrijke, cirkelvormige lichtobjecten zijn diverse laser gegraveerde acrylpanelen voor elkaar geplaatst.
Het resultaat is een delicaat spel van lijnen en diepe transparanties.
Wanneer twee golven elkaar ontmoeten, ontstaat er een fascinerend lijnenspel.
De natuur, met haar prachtige kleuren en patronen, is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor beeldend kunstenaar Deborah Apol. De serie Interferences is geïnspireerd op wat we in de natuurkunde 'golfverschijnselen' noemen.
Wanneer een steen in stil water wordt gegooid, ontstaat er een cirkelvormig golfpatroon dat zich radiaal naar buiten beweegt. Interessante patronen kunnen ontstaan waar twee golven elkaar ontmoeten. Ze kunnen elkaar versterken of uitdoven. Dit natuurkundige verschijnsel wordt Interferentie genoemd. Ook geluid en licht vertonen dit gedrag.
Door Apols fascinatie voor fluorescerend acryl en licht ontstond het idee om golfpatronen om te zetten in lichtobjecten. In de kleurrijke serie Interferences zijn meerdere lagen lasergegraveerd fluorescerend acryl voor elkaar geplaatst. Elke cirkel heeft een ander cirkelvormig golfpatroon, dat vanuit het midden van de cirkel begint.
Dit resulteert in boeiende patronen die tot leven komen onder de gloed van zwart licht. Elk handgemaakt object heeft zijn eigen aura, dankzij de zorgvuldig gekozen kleuren van de lagen. De magie komt tot stand wanneer het licht gedurende de dag verandert en er zwart licht op wordt gericht.
Het creatieve proces.
Het materiaal acrylglas, in al haar verschijningsvormen, speelt een belangrijke rol in Deborah's werk. Het spelen en experimenteren met transparant gekleurd en fluoriserend acrylglas inspireert haar om objecten te creëren die doen verwonderen en aanzetten tot interactie.
Het materiaal kot extra tot leven wanneer het wordt blootgesteld aan lichtenergie, of dit nu natuurlijk daglicht is of kunstlicht.
Om alle aandacht op de schoonheid van het materiaal te richten, werkt Deborah met heldere abstracte vormen.
Toegepaste technieken
Alle objecten zijn uniek en geproduceerd door Deborah Apol zelf, waarbij ze voornamelijk gebruik maakt van gerecyclede materialen. Haar belangrijkste toegepaste technieken zijn lasergraveren en lasersnijden. Vanwege haar muzikale achtergrond (als professioneel pianiste) gebruikt Deborah de muzikale term 'opus', wat 'werk' betekent, om elk individueel lichtkunstwerk te nummeren.
Elk lichtobject getoond tijdens DDW 2024 is te koop, genummerd en gesigneerd door Deborah Apol.