Zoeken

Sluit zoeken
Embassy of Circular & Biobased Building

Nature based riverbank restoration

Met de BESE-elements kunnen we de natuur weer volledig laten herstellen, zelfs bij eroderende oevers. Een mooi alternatief voor harde beschoeiingen.

Aanleg van BESE-elements, januari 2023 — © Peter Vodegel

Het Zeevangsdijkje in Kwadijk ondervond hevige erosie en de integriteit van de dijk was in gevaar. Het waterschap HHNK wilde graag een natuurlijke oever dat de dijk beschermde, maar door hevige erosie kreeg de natuur geen kans. De BESE-elements waren de oplossing om de natuur wel deze kans te geven.

Oever erosie

De integriteit van de dijk werd bedreigd door watererosie in de rivierbocht, wat risico op wegverzakking en in het ergste geval een dijkdoorbraak met zich meebracht. Traditionele herstelmethoden zouden de erosie laten voortduren. Een innovatieve oplossing was nodig: BESE-elements.

BESE-elements in plaats van hardhouten palen

In plaats van houten palen naast elkaar te plaatsen, werd tweederde weggelaten en werden BESE-elements geïnstalleerd.

De roosterstructuur van deze elementen dempt golfenergie (voorkomt erosie), laat wortels erdoorheen groeien en biedt een leefgebied voor vissen en andere fauna.

Nature based voordelen

Naarmate de erosie verwaarloosbaar wordt, kan de vegetatie ongehinderd groeien en zal in de toekomst de oever blijven stabiliseren. De wortels nemen de functie van de afbreekbare BESE-elements over.

Daarnaast verbetert de vegetatie het leven voor insecten, amfibieën en vogels en biedt voedsel voor vissen en andere macrofauna die onder water schuilen in de BESE-elements.

Wereldwijd worden plastic, beton en soms bitumen gebruikt om oevers te stabiliseren. Naast hun minimale ecologische waarde, kunnen deze materialen het milieu vervuilen, waarbij plastic en bitumen het risico op microvervuiling met zich meebrengen, schadelijk voor organismen.

De impact van microvervuiling op ecosystemen wordt vaak pas duidelijk nadat er al aanzienlijke schade is aangericht. Het saneren van vervuilde oevers is kostbaar en vereist wederopbouw. Een op de natuur gebaseerde aanpak kan dergelijke schade voorkomen, en biedt een duurzame oplossing om vervuiling te verminderen en de integriteit van de oever te behouden.

Play video
Play video

Over Peter Vodegel

Als mariene ecoloog werk ik bij BESE als assistant nature restoration and product innovation. Bij BESE herstellen we zoet- en zoutwater ecosystemen met biobased en afbreekbare producten gemaakt van reststromen. We passen innovatieve herstel methodes toe en ontwikkelen nieuwe producten en methodes.

Ontwikkeling na 6 maanden, juni 2023 — © Peter Vodegel

Ontwikkeling na 8 maanden, augustus 2023 — © Peter Vodegel

Vanaf de overkant na 20 maanden, augustus 2024. — © Jos Spier

Ontwerp van nature based oever — © Eisso Beukema

Partners