Omlab wil het biologisch actieve oppervlak van Nederland groter maken met groene eilandjes in de infrastructuur. Beton waar het moet, en biologisch afbreekbaar materiaal met sterke plantengroei waar het kan. Voorkom tijdelijk erosie van de bodem, en de natuur neemt de sterkte over binnen een jaar.
Biodivers, zelfregulerend ecosysteem
Omlab ontwikkelde hiervoor een natuurpositief materiaalprototype dat 3D-printbaar is. Het bestaat voor 100% uit biocirculaire grondstoffen uit de bouw, (afval)water en oud papier: kalk, zand, cellulose, alginaat en Kaumera. Deze geprinte bouwblokken bestrijden erosie en zijn toepasbaar in zowel een flauwe als een steile helling.
BioStack biedt stabiliteit aan vegetatie in de eerste jaren. Dit is cruciaal voor wortelvorming. Door trage afgifte van kalk en nutriënten stimuleren de blokken plantengroei. Terwijl de blokken degraderen, nemen de planten en hun wortels de stabiliserende functie over. Zo ontstaat een biodivers, zelfregulerend ecosysteem.
Biodivers, zelfregulerend ecosysteem
De ecosysteemdiensten zijn naast erosiebescherming bodemverrijking, verkoeling, geluidsabsorptie en koolstofvastlegging. BioStack laat zien hoe regeneratieve bouwmaterialen kunnen bijdragen aan een gezonde en veerkrachtige leefomgeving.