Studio Berkveldt onderzoekt hoe kunstlicht de menselijke relatie met de natuur verstoort. Door deze effecten tastbaar te maken, wordt het bewustzijn en de verantwoordelijkheid voor het herstel van het milieu gestimuleerd. Hoe kunnen we ons opnieuw kunnen verbinden met veranderde ecosystemen?
Reflections on Disturbed Cycles onderzoekt de toenemende invloed van lichtvervuiling op biologische ritmes en ecosystemen. Als een van de landen met de hoogste niveaus van lichtvervuiling ter wereld is Nederland een landschap geworden van gloeiende kassen, verlichte snelwegen en stedelijke gebieden waar het nooit echt donker is.Dit constante kunstmatige licht verstoort niet alleen de menselijke biologische cycli, maar ook die van dieren die afhankelijk zijn van natuurlijke dag-nachtpatronen voor oriëntatie, foerageren en predatie.Vogels raken gedesoriënteerd, insecten worden door straatlantaarns aangetrokken en habitats veranderen door de schittering van koplampen.
Berkveldt brengt deze kwestie tot leven in een visueel aantrekkelijke en meeslepende installatie.Reflections on Disturbed Cycles bestaat uit 12 spiegelende plexiglazen kubussen, elk met een robotdier dat eindeloos wordt gereflecteerd in de spiegelende oppervlakken.In elke kubus zit een lamp, geprogrammeerd om een natuurlijke dag-nachtcyclus te simuleren, verstoord door grillige lichtpatronen geïnspireerd door kassen, koplampen van auto's en straatlantaarns. De robotwezens reageren op deze veranderde ritmes en naarmate de lichtintensiteit toeneemt, worden hun bewegingen steeds onrustiger en weerspiegelen ze de desoriëntatie die wordt veroorzaakt door lichtvervuiling.
Deze multisensorische ervaring betrekt de kijker direct bij de effecten van kunstlicht op de natuurlijke wereld. Door de vervormde reflecties en verwoede bewegingen van de robotdieren illustreert Reflections on Disturbed Cycles hoe menselijke activiteiten hele ecosystemen kunnen verstoren en kunnen leiden tot de desintegratie van vitale natuurlijke ritmes. De installatie is zowel een visueel spektakel als een oproep om na te denken over hoe onze moderne infrastructuur het milieu beïnvloedt en hoe we ons opnieuw kunnen verbinden met de natuurlijke wereld.
Team: Noëlle Ingeveldt, Juriaan van Berkel, Sam Bos