Het ministerie van Cultuur, Onderwijs en Wetenschap wil creatieve denkkracht beter benutten bij het oplossen van complexe maatschappelijke vraagstukken. Daarvoor heeft het ministerie het driejarige programma De Publieke Ontwerppraktijk (PONT) geïnitieerd.
Een ontwerpende aanpak voor maatschappelijke opgaven
Onze samenleving staat voor complexe opgaven, zoals woningnood en zorgtekort. Problemen die niet door één partij of met een lineair stappenplan kunnen worden opgelost, waardoor veel dossiers vastlopen. Een ontwerpende aanpak kan lucht bieden. Door verschillende perspectieven te betrekken, te verbeelden en te experimenteren helpen ontwerpers om grote opgaven stap voor stap te veranderen.
Steeds meer ontwerpers werken binnen of samen met overheidsorganisaties aan maatschappelijke vraagstukken. Deze 'publieke ontwerppraktijken' leveren waardevolle resultaten op, maar kennen ook uitdagingen. Een ontwerpende aanpak werkt onderzoekend aan een langetermijnvisie, terwijl de overheid gericht is op efficiëntie en kortetermijnresultaten. Deze kenmerken kunnen elkaar mooi aanvullen, maar dit vraagt om aandacht voor een goede samenwerking. PONT ontwikkelt de kennis, cultuur en infrastructuur om een ontwerpende aanpak effectief toe te passen binnen publieke organisaties.