Klankkunstenaar Remco de Kluizenaar componeerde verhalende muziek over bodemleven ism ecologen Marie Zwetsloot en Giulia Bongiorno (Wageningen University). Bij Bio Art Laboratories komt die muziek uit de grond in een kunstwerk. Je moet dus letterlijk even buigen voor het bodemleven.
Een wereld van muziek in één lepeltje grond
Waar je ook maar een theelepel in de grond schept, je zal een universum aan biodiversiteit kunnen vinden in die ene lepel, een hoeveelheid organismen gelijk aan het aantal mensen op aarde. De bodem wordt dan ook wel "The poor man's tropical rainforest" genoemd. In het kunstwerk "Vibes from Below" luister je naar muziek en gesproken woord dat letterlijk en figuurlijk uit de aarde komt. Het concept en de verhaallijnen van zowel muziek als poëtische teksten zijn bedacht in nauwe samenwerking tussen bodembiologen van Wageningen University & Research en klankkunstenaar Remco de Kluizenaar. De hoofdwetenschappers zijn ass. prof. Marie Zwetsloot en PhD Giulia Bongiorno. De partituur is gecomponeerd door Remco de Kluizenaar (met hulp van Bert Baggermans en Ruud Mourik) en uitgevoerd door "stedelijke muziekvereniging De Harmonie" Wageningen. Het concert is opgenomen om deel uit te maken van de soundtrack van het kunstwerk.
Ode aan de Nematode
In de muziek (vergelijk met Prokofiev’s “Peter en de Wolf”) ontmoet je organismen met eigenschappen en functies waarvan je nooit wist dat ze bestonden, zoals nematoden, pendelaar wormen, duizenden jaren oude schimmelnetwerken die plotseling paddenstoelen als vrucht dragen en dan zijn er nog de springstaarten die nog net met het blote oog te zien zijn en ‘over de Eiffeltoren kunnen springen’ (als je de lichaamsgrootte van mensen vergelijkt met die van hen en hun sprong van een halve meter). Nadat je een moment hebt doorgebracht bij dit kunstwerk, zul je van elk stukje land dat je ziet nog meer gaan houden, omdat je weet wat voor schoonheid daar beneden te vinden is, je staat er gewoon bovenop.