Hoe gaan we dingen maken in de toekomst? Mijn project CyanoFabbrica is gericht op het benutten van het intrinsieke vermogen van cyanobacteriën om te biomineraliseren voor het ontwerpen van nieuwe biofabricagestrategieën.
CyanoFabbrica
Ik koos ervoor om zonnebrilmonturen te maken als output voor mijn project, dat mijn interesse in transparantie ontwerpcommunicatie en innovatie combineert. De zonnebrillensector is een gebied waar greenwashing veel voorkomt en onopgemerkt blijft. Het is ook een markt die naar verwachting zal groeien, vanwege de toenemende bezorgdheid tegen UV-stralen en de groeiende populariteit van brillen als mode-item. Mijn project heeft tot doel nieuwe onderzoeken en gesprekken op gang te brengen over hoe we kunnen innoveren op de manier waarop we producten produceren en hoe we verspilling tegen kunnen gaan. Mijn fabricageproces zou kunnen worden geoptimaliseerd om de uitstoot te compenseren, aangezien de bacteriën constant in groei worden gehouden. Daardoor vindt fotosynthese plaats. Het product is ontworpen om opnieuw te worden vervaardigd. Aan het einde van zijn levensduur kan de zonnebril worden vernietigd en gebruikt worden als substraat voor nieuwe producten.
Wetenschappelijk onderzoek
Cyanobacteriën zijn fotosynthetische, eencellige organismen. Ze hebben de vijf laatste massale uitstervingen overleefd en zijn in bijna alle habitats te vinden. Het zijn de eerste fotosynthetische organismen waaruit zuurstof is ontstaan. De geologische en ecologische betekenis van cyanobacteriële verkalking is enorm: voorbeelden zijn stromatolieten waarvan bekend is dat ze 's werelds oudst bekende fossielen zijn, ongeveer 3,5 miljard jaar oud.
Biomineralisatie van cyanobacteriën is een relatief nieuwe methode. Mijn project is geïnspireerd op onderzoek van de Universiteit van Colorado in Boulder (Heveran, C.M., et al., 2020, Biomineralization and successive regeneration of engineered living building materials, Matter, 2(2), pp.481-494). Ze demonstreerden hoe je sterke stenen kunt maken door een mineraliserende cyanobacterie te inoculeren met een structurele steiger.
Ontwerpproces en dankbetuigingen
Het organisme en zijn behoeften speelden een fundamentele rol in mijn ontwerpaanpak en droegen bij aan de uiteindelijke esthetiek, die gedeeltelijk wordt bepaald door de manier waarop dit organisme zijn substraat bindt. De uiteindelijke vormen van de zonnebril zijn geïnspireerd op patronen die werden bekeken tijdens microscopische observaties van mijn cyanobacteriënstammen, samengevoegd met mijn persoonlijke ontwerpideeën voor de monturen. Geen twee monsters zijn hetzelfde en ondanks uniformiteit in het proces, is de weerbarstigheid in de vorm duidelijk, afhankelijk van de materialisatie die uit een levend systeem komt. Dit is vooral merkbaar in het patroon van de basis, gemaakt door gebiomineraliseerde monsters als substraat te gebruiken, om hun remanufacturing-eigenschap aan te tonen. Het montuur is gemaakt van biomineralized materiaal, terwijl cyanobacteriënpigment phycocyanine als print werd gebruikt.
Dit project werd uitgevoerd als onderdeel van mijn MA Biodesign, Central Saint Martins UAL. Docenten: Nancy Diniz, Alice Taylor, Victoria Geaney, Shem Johnson, Julian Jirau, Carole Collet. Speciale dank: Dr. Megan Barnett, Prof. Saul Purton, Freddie Elborne (MONC).