Zoeken

Sluit zoeken
The Embassy of Water

(Archief) Mensput - Wensput

Een onderdompeling in wederkerigheid

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Axel Coumans

Water is voor ons zo vanzelfsprekend dat we ons er nauwelijks bewust van zijn. Voordat we een watervriendelijk huis kunnen ontwerpen, moeten we onze relatie tot water herzien. Welke rol hebben wij mensen in het water ecosysteem? We moeten water zien en ervaren om er echt mee samen te kunnen leven.

Ontworpen op overvloed en comfort

Open de kraan en een eindeloze stroom aan water volgt. Een druk op de knop en het toilet spoelt water naar een onzichtbare en vergeten plek. Onze watersystemen zijn ingericht op overvloed en comfort. Dit maakt het vanzelfsprekend om onszelf los te zien van de waterkringloop, het ecosysteem en de natuur. Maar dat zijn we niet.

Met een rijzende zeespiegel, de overstromingen in Limburg en de steeds ingrijpendere droogtes groeit ons besef dat water geen product is dat zich naar ons verlangen voegt, maar een partner waar we een relatie mee aan moeten gaan.

Van waterconsumptie naar waterwederkerigheid.

De Mensput - Wensput nodigt ons uit onze relatie met water te herzien. Het vraagt zich af hoe een watersysteem eruit ziet dat ontworpen is vanuit inclusie van onszelf in de natuur. Van nemen en nemen naar geven en nemen. Van waterconsumptie naar waterwederkerigheid. Door middel van de vraag β€œWat voor mensen zou water zich wensen?” daagt de Mensput - Wensput de bezoeker uit zich in te leven in water. Het antwoord wordt in een munt gekrast en door de munt in de put te werpen, wordt er een wens voor water uitgesproken.

Een waterkentering

Zo leren we door middel van uitwisseling, de natuurlijke balans met water op te zoeken. Door actief de vraag te stellen hoe wederkerigheid er in onze watersystemen uit zou zien, stellen ontwerpers Axel Coumans en Fides Lapidaire een waterkentering voor.

Andere deelnemers

The Embassy of Water

Vorige Volgende

Andere deelnemers

The Embassy of Water