Poku Oso is een nieuwe typologie van een openluchtschool, een toegankelijke, muzikale plek, waar afkomst niet bepaalt maar juist zorgt voor binding, om van elkaar te leren, om creativiteit, nieuwsgierigheid te stimuleren en een sterkere gemeenschap te ontwikkelen.
De Cultuurtuin in hartje Paramaribo
De studenten van het Conservatorium leren over Surinaamse muziek en cultuur. Vanuit de koloniale tijd hebben alle culturen hun eigen muziek meegenomen die nu deel uitmaakt van de Surinaamse cultuur. Wie zijn wortelen kent, kan zich in volle groei ontwikkelen. Een locatie die geschikt is voor het Conservatorium Suriname, Poku Oso, is de Cultuurtuin, een plek die te midden staat van de samenleving. De cultuurtuin, ook wel de ‘Çul’ genoemd, is momenteel een genegeerd muzikaal landschap midden in de hoofdstad Paramaribo met vele verborgen schatten. Deze botanische proeftuin werd aangelegd in 1898 om te experimenteren met inheemse en exotische plantensoorten, bomen en cultuurgewassen uit haast alle werelddelen. De bijzondere bomen trekken vele soorten vogels aan die samen met Poku Oso de muziek in de tuin verzorgen. De ‘sixi urus’ spelen in het dagelijkse orkest stipt om zes uur.
De muziekgebouwen van Poku Oso
Titei Oso, het snaarhuis, is een klankkast waarvan de snaren langs de wanden mee trillen met de muziek, met het kletteren van de regen en het ruizen van de wind. Verderop staat Tutu Oso, het blaashuis, volledig opgebouwd uit architectonische ‘mondstukken’ verbonden met lange buizen, die lage en hoge tonen verspreiden door de Cultuurtuin. De muziekgebouwen van het conservatorium zijn geïnspireerd op de traditionele houten Surinaamse volkswoningen. Alle gebouwen en huisjes, groot en klein, behoren tot één familie, maar tonen ook een eigen persoonlijkheid gedefinieerd door de soort muziek die zij maken en door de specifieke plek in de tuin waar ze staan. Ik heb een klankruimte gecomponeerd in de tropische stadstuin midden in Paramaribo. De zorgvuldig geplaatste muziekgebouwen vormen een orkest en laten de rijkdom horen van de Surinaamse cultuur waar vanaf de koloniale tijd, vele culturen hun muziek ingebracht hebben.
Een nieuwe typologie van een openluchtschool
Samen vormen de huisjes van Poku Oso een nieuwe typologie van een openluchtschool. Een vrij toegankelijke muzikale geluidsomgeving, die nieuwsgierigheid, creativiteit en beweging stimuleert en ruimte biedt om te leren en een sterkere gemeenschap te ontwikkelen. Ieder muziekhuisje is functioneel en klimaatadaptief en bovenal akoestisch uniek. Poku Oso is het conservatorium dat de culturele waarden van Suriname in zich draagt. Van landschap tot detail, van gebouwtypologie tot gebruik, van cultuur tot bouwmethodiek. Het ontwerp is een pleidooi voor een precieze omgang met delicate geschiedenis, landschap, klimaat, architectuur en de gebruikers van een plek.