Zoeken

Sluit zoeken
Archiprix 2021

(Archief) Re-assembling Semarang City

Een strategisch kader voor Semarang City: Een Verkenning van het Lokale Adaptieve Mechanisme in Stedelijke Mitigatieplanning

Dit project was onderdeel van DDW 2021
The Local Adaptive Mechanism

Het project presenteert een reeks van strategieën die ingezet kunnen worden om de gevolgen van de niet te stoppen bodemdaling en zeespiegelstijging te bestrijden in de laaggelegen kustgebieden van Semarang City. Daarbij wordt ingezet op lokale aanpassingsmechanismen met participatie van de bewoners.

Waarom het lokale adaptieve mechanisme?

De actuele onrechtvaardige stedelijke ontwikkelingen en dubieuze investeringen in de gebouwde infrastructuur kunnen de problemen niet verhelpen, integendeel de situatie en het welzijn van kwetsbare groepen wordt steeds benarder. Bij veel recente stedenbouwkundig plannen worden de bekende fouten gemaakt. De focus ligt eenzijdig op gebouwde infrastructurele strategieën, de harde aanpak. De publieke participaties, de zachte aanpak, wordt niet geagendeerd.

De stad heeft behoefte aan een nieuwe benadering, een stedelijke strategie die voor de langere termijn op meerdere schaalniveaus de milieuproblemen oplost opdat de bewoners zonder sociale conflicten de klimaatveranderingen kunnen overleven. Ondanks de complexiteit van de voorgestelde planning op de verschillende schaalniveaus, kunnen de gemeenschappen goed omgaan met deze strategie. De beproefde lokale aanpassingsmechanismen bieden mogelijkheden om de problemen van de stad aan te pakken met behulp van eenvoudige adaptieve maatregelen. Deze lokale aanpassingsmechanismen worden geïmplementeerd in het strategisch kader van stedelijke verduurzaming.

Het Strategisch Kader: Balanceren Tussen Zachte en Harde Benaderingen van Implementatie

Er wordt een algemene consensus ontwikkeld in het balanceren van zachte en harde benaderingen. De nadruk ligt daarbij op de sociaal-ecologische principes van stedelijke veerkracht met aandacht voor het sociaaleconomische- en het huisvestingsaspect. Begonnen wordt met het betrekken van de bewoners bij het ontwikkelingsproces, waarbij de informatie vertaald wordt in tastbare strategieën. Om de milieuproblemen aan te pakken op de verschillende schaalniveaus wordt geïnvesteerd in adequate infrastructuur. De strategieën bevorderen daarnaast een zelfvoorzienende levensstijl waarbij de sociaaleconomische kansen van kwetsbare gemeenschappen versterkt worden. Tegelijkertijd wordt daarmee de ecologie van de stad hersteld waarmee het welzijn van de mensen verbetert.

De Nieuwe Stedenbouwkundige Aanpak

Een uitgekiende combinatie van de zachte en de harde aanpak van Semarang City levert een nieuwe manier op voor de planning van stedelijke verduurzaming. De catalogus van strategieën biedt een scala aan acties voor alle belanghebbenden en stimuleert actieve betrokkenheid cq samenwerking op alle niveaus tussen private en publieke sectoren. Tegelijkertijd verbetert daarbij de gebouwde omgeving. De strategieën bieden flexibele implementaties in de praktijk, waarbij de nadruk ligt op het ontwikkelingsproces in plaats van op het eindresultaat. Dat vergoot de veerkracht in het omgaan met toekomstige uitdagingen.

Play video

The Multiscalar Planning

The Time Phase Planning

The Stakeholder Engagement

The Catalog of Strategies

Andere deelnemers

Archiprix 2021

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Archiprix 2021