Zoeken

Sluit zoeken
Rethinking Plastic

(Archief) Amber Waste is Bliss

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Material research using amber by-product — © Agne Kucerenkaite

Agne Kucerenkaite maakt bioplastics en biocomposieten met de reststroom van de productie van sieraden en kleine voorwerpen van barnsteen. Barnsteen is erg duur, maar er verdwijnen tonnen aan barnsteenstof door het riool omdat de industrie het ziet als laagwaardig materiaal.

Bronnen van barnsteen afval

Amber is gefossiliseerde boomhars afkomstig van uitgestorven harshoudende bomen. Het behoort tot de organische halfedelstenen. De verstarring van de hars duurt miljoenen jaren. Hoewel barnsteenafzettingen over de hele wereld voorkomen, is barnsteen van de kust van de Oostzee de bekendste. Omdat barnsteen op zout water drijft, spoelen veel stukken aan op de stranden van Polen en Litouwen. Bewerkte barnsteen dateert uit 11.000 voor Christus. Er werd algemeen aangenomen dat Amber magische helende krachten had. Het werd en wordt gebruikt om vernis, wierook, decoratieve voorwerpen, sieraden en medicijnen te maken. De productie van sieraden en snijwerk gebeurt meestal met de hand met gereedschappen zoals een zaag, fijngetande vijlen, boren, diamantschijven en schuurpapier. Na het maken van barnsteen blijft er een enorme hoeveelheid bijproduct en afval achter dat barnsteenstof wordt genoemd. Het kan zich in tonnen ophopen en slechts een klein deel ervan wordt verkocht. Meestal omdat het vervuild is met schuurpapier en dus de waarde verloren gaat. Het wordt afgevoerd naar afvalcontainers of zelfs afvalwater.

Problemen

Tegenwoordig komt ongeveer 90% van 's werelds barnsteen uit de Baltische regio. China is de grootste markt voor barnsteen. Binnen 5 jaar stegen de barnsteenprijzen met 800-1000% vanwege de Chinese vraag. De barnsteen van goede kwaliteit uit de Baltische regio wordt verkocht aan China, waardoor een geïmporteerde barnsteen van lagere kwaliteit overblijft. De winning en verwerking van amber hebben geleid tot wijdverbreide aantasting van het milieu. De afgelopen eeuw is meer dan 100 miljoen ton afval uit de Yantarny-mijn in Kaliningrad in de Oostzee geloosd. De hoge Chinese vraag veroorzaakte de oprichting van de zwarte markt, die zich voornamelijk in Oekraïne, Rusland en Birma bevindt. De mijnbouwtechniek zelf decimeert de grond volledig, waardoor deze niet in staat is het plantenleven in stand te houden. Door fossielen van de soorten en ecosystemen in barnsteen te vergelijken, beginnen wetenschappers gigantische vragen aan te pakken over uitsterven, instandhouding en de evolutionaire geschiedenis van de soorten die we vandaag zien. Hoewel duizenden exemplaren hun weg vinden in de handen van wetenschappers, worden er nog veel meer voor industrieel of decoratief gebruik gebruikt.

Materiaalonderzoek

Amber is een natuurlijke bio-hars, die zacht wordt bij 150 C graden en begint te smelten bij 250-300 C graden. Een volledige reikwijdte van materiaalonderzoek wordt uitgevoerd door het amberkleurige stof te verzachten en te smelten, methoden te creëren, eigenschappen te analyseren, het te deconstrueren door nieuwe biomaterialen en bindmiddelen toe te voegen. Amber wordt omgezet in een volledig nieuw materiaal om een ​​reeks bruikbare, meer kosteneffectieve interieurproducten te creëren, zoals panelen, tegels en meubelonderdelen. De grote inspiratiebron is The Amber Room, een gereconstrueerde kamer versierd met barnstenen panelen in het Catharinapaleis in de buurt van Sint-Petersburg. De oorspronkelijke Amber Room, gebouwd in de 18e eeuw in Pruisen, werd ontmanteld en verdween uiteindelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tussen 1979 en 2003 werd een reconstructie geïnstalleerd in het Catharinapaleis. Momenteel zou het decoreren van het interieur met barnsteen extreem hoge kosten met zich meebrengen, maar het zou mogelijk kunnen worden met een transformatie van het barnsteenstof.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Material research using amber by-product — © Agne Kucerenkaite

Material research using amber by-product — © Agne Kucerenkaite

Raw amber pieces — © Darius Petrulaitis

Amber dust waste

Andere deelnemers

Rethinking Plastic

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Rethinking Plastic