Nederland telt meer CEO’s die Peter heten, dan vrouwelijke directeuren. Ook bij ABN AMRO werken nog altijd meer mannen dan vrouwen in topfuncties. Dat moet anders, maar hoe? Soms gaat het in de vacatureteksten al mis.
Vacatureteksten zijn vaak te 'mannelijk' geschreven en spreken vrouwen minder aan
Doe je ogen dicht en denk aan de woorden ‘resultaatgericht’, ‘expert’ en ‘manager’. Wie zie je voor je? Een man, toevallig? Dan ben je niet de enige. Naast hun letterlijke betekenis, hebben woorden soms een bijklank die lezers met mannelijk of vrouwelijk associëren. Vacatures voor topfuncties staan vaak vol ‘mannelijke’ termen, waardoor er minder vrouwen solliciteren.
Kijk eens door een andere bril
Een vacature die alleen mannen aantrekt, moet je eigenlijk eens door een andere bril lezen. Welke woorden in de tekst wekken de indruk ¬– misschien heel subtiel – dat je naar een mannelijke kandidaat op zoek bent? En hoe kun je je boodschap zo verwoorden dat die ‘afwijking’ er niet meer in zit? Uit de praktijk blijkt dat bedrijven, die overstappen op genderneutrale vacatureteksten, soms wel 50% meer vrouwen aantrekken dan eerst.
ABN AMRO moet stappen maken
Ook bij ABN AMRO zijn we er nog niet. Er werken meer mannen dan vrouwen bij de bank, en die verhouding wordt steeds schever naarmate je hoger in de organisatie komt. Om te voorkomen dat onze werving onbewust op mannen gericht is, hebben we een handleiding voor genderneutrale en inclusieve vacatureteksten gemaakt. Hiermee willen we een bredere doelgroep aanspreken: man, vrouw en alles daartussenin.