Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Welcome to the New Stone Age

Bakstenen gemaakt van afval, tegels gemaakt met de hulp van bacteriën en betonklinkers zonder cement. Nieuwe materialen voor de bouw en architectuur

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Welcome to the New Stone Age — © StoneCycling

StoneCycling presenteert nieuwe bouwmaterialen die bijdragen aan de verduurzaming van de bouw en architectuur. Wij nemen u mee in de wereld van afval, ruwe grondstoffen en Co2 uitstoot. We laten zien dat een een frisse benadering leidt tot verassende en duurzamere producten.

De hoeveelheid afval die we produceren groeit razendsnel terwijl ruwe grondstoffen schaarser worden

Meer dan 40% van het totale afval in Nederland komt uit de bouw, sloop of industrie. Voor veel van dit materiaal is geen goede oplossing. Tegelijkertijd worden er meer ruwe grondstoffen dan ooit opgegraven: in Nederland jaarlijks 90 miljoen ton aan zand, 5 miljoen ton grind en 4 miljoen ton klei. Wereldwijd wordt er naar schatting 50 miljard ton aan deze aggregaten gewonnen.

Veelgebruikte grondstoffen zoals zand en grind raken in toenemende mate schaars, doordat ze worden gewonnen met een snelheid die veel groter is dan hun natuurlijke vernieuwing. Het afgraven heeft daarnaast een negatieve impact op organismen, habitats en ecosystemen.

De productie van materialen voor de bouwsector is goed voor 11 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. En deze trends zetten in hoog tempo door. Bevolkingsgroei is een belangrijke aanjager. Wereldwijd wordt er elke vijf dagen het equivalent van Parijs in vloeroppervlak toegevoegd.

Een nieuwe generatie bouwmaterialen als oplossing voor deze trends

Om deze trends te keren heeft StoneCycling een ambitieuze missie: mooie bouwmaterialen ontwikkelen gemaakt van 100% afval met een positieve CO2 impact op de planeet. Als we willen dat afval de grondstof van de toekomst wordt, dan moeten we in staat zijn om naast functionele, ook esthetische producten te maken.

Bakstenen gemaakt van afval, tegels gemaakt met de hulp van bacteriën en betonklinkers zonder cement

Deze expositie neemt de bezoeker mee langs het verhaal van de WasteBasedBrick®, een gevelsteen gemaakt van 60% afval en de BioBasedTile®, een nieuw tegelproduct gemaakt met de hulp van bacteriën. De BioBasedTile® is gebaseerd op technologie van Biomason®. Zij zijn geïnspireerd door de manier waarop de natuur cement maak, zoals koraal. Deze technologie heeft de potentie een alternatief voor de vervuilende traditionele cementindustrie te zijn.

StoneCycling kijkt ook naar de toekomst en laat in samenwerking met partners de laatste ontwikkelingen zien. Zoals een keramische wandtegel gemaakt van 100% afval, een remontabele gevel en een cementloze betonklinker. Ook worden projecten getoond die de afgelopen jaren gerealiseerd zijn in onder andere Amsterdam, Londen en New York.

Bezoek onze Brick Talks! Het programma kun je hier vinden:

https://www.stonecycling.com/news/stonecycling-dutch-design-week/

Play video

Waste Based Materials — © StoneCycling

WasteBasedBrick in New York — © StoneCycling

WasteBasedBricks® — © StoneCycling

WasteBasedBricksGlazed®