Uneasy Matter onderzoekt hoe de voorouderlijke symbiotische relatie tussen paddestoelen en planten kan interageren met een verontrustende nieuwe synthetische realiteit: de plastisfeer. Uneasy Matter onderzoekt hoe andere organismen kunstmatige en door de mens gemaakte materialen waarnemen?
Uneasy Matter - Niet-menselijke relatie met synthetische materialen
Momenteel leven we in het tijdperk van het Antropoceen. Met dit woord kunnen de ontelbare gevolgen worden omschreven die wij - als "dominante" soort in onze ogen - veroorzaken voor het enorme ecosysteem dat wij geacht worden te delen met miljoenen andere soorten.
Een van de duidelijkste problemen die wij veroorzaken en in stand houden is de vorming van wat nu Plastisfeer wordt genoemd, een laag puin van plastic materialen die de Biosfeer - de sfeer van leven en levende systemen - is binnengedrongen en nu bijna niet meer te verwijderen is.
Uneasy Matter onderzoekt de voorouderlijke symbiotische relaties tussen schimmels en wortels, mycorrhiza genaamd, met de toevoeging van plastic afval: een materiaal dat onlangs op de planeet is verschenen. Het doel is aan te tonen en zichtbaar te maken dat ons afval invloed heeft op elk organisme binnen verschillende ecosystemen, waargenomen als nieuwe giftige maar reeds bekende verbindingen of nesten of mogelijk voedsel.