Zoeken

Sluit zoeken
Home(Land). UKRAINE.

(Archief) Tableware _ Salt glaze

Dit project was onderdeel van DDW 2022
CHY pottery — © Charlotte Visser

Met de annexatie van de Krim in 2014 heeft Oekraïne zijn bron van zeezout verloren. De resterende natuurlijke zoutmijnen van Donbas zijn nu bezet na een grootschalige invasie. Door de hitte van de oven omarmt CHY-aardewerk die zouten als een glazuur op keramiek en vertelt het het verhaal van oorlog.

Concept: Charlotte Visser, Dasha Tsapenko, Nazar Gresko
Materiaal: Nederlandse klei, zout uit het Syvash-meer (oblast Cherson), zout uit de ArtemSil-fabriek (Soledar, oblast Donetsk), zout uit de zoutziederij van Drogobych (oblast Lviv)
Productie: Charlotte Visser

Met de annexatie van de Krim in 2014 verloor Oekraïne zijn bron van zeezout. De grootste natuurlijke zoutmijnen van Donbas moesten de productie stopzetten omdat de oorlogsfrontlijn nu letterlijk bovenop deze mijnen ligt. Deze ernstige bevoorradingscrisis leidde tot de wedergeboorte van een bijna vergeten gekookte zoutmijn in Drohobych, in het westen van Oekraïne. Charlotte Visser (CHY-pottery), een keramist die werkt met een oud-oer-Hollandse techniek van het stoken van zout, was gefascineerd door dit verhaal en besloot de gevoelens van verlies en hoop in haar werken te omarmen. Ze glazuurde haar aardewerkstukken met Oekraïense zouten uit alle drie de regio's van Oekraïne - de Krim, Donbas en West, die ze allemaal samenbond.

Andere deelnemers

Home(Land). UKRAINE.

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Home(Land). UKRAINE.