Zoeken

Sluit zoeken
Radical Enough?

(Archief) CUTTING-EDGE

Een niet-exhaustieve textiel loomband recuperatie.

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Repurposed selvedges seating mats — © Jane Wright

Aangezien recyclage vandaag geen optie is, biedt Cutting-Edge alternatieven aan voor de regeneratie van loombanden die ontstaan tijdens het industriële weefproces. Het valorisatie dat werd ontwikkeld, vermijdt de verbranding van waardevolle vezels en onderzoekt de regeneratie ervan in nieuw textiel.

De huidige toestand van wat wij als "industrie" kennen, transformeert de ter beschikking gestelde hulpbronnen en heeft tegelijkertijd te kampen met een constante stroom van afval. Dit tijdperk van overvloed bereikt zijn eigen grenzen en dat is geen geheim. In deze context wordt onze praktijk door een materiaal georiënteerde visie afgewend van materiaal-intensief gedrag en omgebogen naar een meer holistische en grondige opvatting van wat design katalyseert.
De herclassificatie van afval bijproducten vereist dat we de materiaal status herdefiniëren om de directe destructie van waardevolle materialen te vermijden. Dit kan worden gedaan door de herwaardering en aanpassing van productiemiddelen en -processen in de richting van een materiaal-efficiëntere productie.

Cutting-Edge

Bij het weven van stof ontstaan tijdens het industriële weefproces tonnen gemengde overschotten, de zogenaamde zelfkanten of loombanden. De zelfkanten worden gebruikt om beide boorden van het hoofdweefsel vast te zetten en worden gesneden op het weefgetouw zelf. Wanneer recyclage geen optie is, biedt Cutting-Edge een alternatief voor de heropwaardering van materiaal om de verbranding van waardevolle vezels (merinowol, kasjmier, zijde) te vermijden.
Dit werk onderzoekt de mogelijkheden om afval van loombanden van de Schotse weefindustrie te hergebruiken. Het maakproces verkent protocollen die ontwikkeld zijn om evoluerende combinaties van kleuren en texturen te selecteren en te genereren met behulp van het beschikbare afval. Daarbij wordt afstand genomen van de algemene uniformiteit die gepaard gaat met massaproductie.

(re)shaped

Dit project onderzoekt de mogelijkheden van een duurzaam loomband management- en valorisatieproces vanuit een schaalbaar perspectief. Rekening houdend met alle aspecten van de productie, ontwikkelde ze een bio-based rubberen bindmiddel als alternatief voor op petroleum gebaseerde lijm die gewoonlijk in de tapijtindustrie wordt gebruikt. Haar benadering verkent het ontwerp van industriële productietechnieken en het herdenken van processen voor een vindingrijke heropwaardering van lokale materialen, zij het natuurlijk of afvalstoffen. Ze gebruikt design strategieën om regeneratieve textielen te produceren die het evenwicht proberen te herstellen.

Play video
Waste selvedges mapping — © Jane Wright

Andere deelnemers

Radical Enough?

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Radical Enough?