Zoeken

Sluit zoeken
Re:sourcing clay

(Archief) From sludge to tile

Ontwikkeling van architecturale elementen met ijzerwater. IJzerwater is een natuurlijk residu afkomstig van de productie van drinkwater in Nederland.

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Kirstie van Noort

Een onderzoek naar hoe ijzerwater kan worden ingezet om het productieproces van Koninklijke Tichelaar te verduurzamen. Binnen het project ontwikkelen we architecturale elementen met behulp van ijzerwater dat een lage ecologische voetafdruk heeft en lokaal kan worden gewonnen.

Ijzerwater inzetten ter verduurzaming

IJzerwater is een natuurlijk residu afkomstig van de productie van drinkwater. Nadat grondwater naar de oppervlakte is gepompt en gefilterd, blijven er fijne ijzerdeeltjes en water over. De ijzerdeeltjes hebben een prachtige dieprode kleur en kunnen worden gebruikt als pigment voor het kleuren van keramiek.

Kirstie van Noort en Lotte de Raadt hebben ijzerwater gemengd met klei tot een spectaculair gekleurde serie geveltegels.
Naast de uitgesproken dieprode kleur brengt ijzerwater extra voordelen voor het productieproces van Tichelaar met zich mee. Een voorbeeld hiervan is de verlaagde baktemperatuur van klei gemengd met ijzerwater. De toevoeging van ijzerwater verlaagt effectief de smelttemperatuur van klei, waardoor Tichelaar nu op
lagere temperaturen kan bakken zonder concessies te doen aan de productkwaliteit. De verlaagde baktemperatuur in combinatie met het lokaal gewonnen restpigment kan de totale ecologische voetafdruk van Tichelaar verkleinen.

Kirstie van Noort

Britt Roelse

Tapping iron sludge at the production location

Andere deelnemers

Re:sourcing clay

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Re:sourcing clay