Zoeken

Sluit zoeken
Masters Textile Design - LUCA School of Arts BE

(Archief) From Farm to Fabric

Een praktijkgericht onderzoek naar lokale wol van inheemse schapenrassen

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Native sheep from Lier — © Basile Rabaey

From Farm to Fabric is een praktijkgericht onderzoeksproject waarin CĂ©line lokale wol van inheemse schapenrassen wil herwaarderen, een bescheiden materiaal dat tegenwoordig als rest- en afvalproduct wordt beschouwd.

Inheemse schapenrassen uit eigen regio

Belgische schapenwol maakte vroeger deel uit van onze culturele identiteit en vormde de basis van onze textielindustrie. Helaas wordt dit materiaal tegenwoordig beschouwd als een nederig afvalproduct. From Farm to Fabric focust op het vraagstuk waarom we al onze wol importeren, terwijl we zelf over enorme hoeveelheden beschikken.
CĂ©line richt zich vooral op de schapenrassen in haar eigen regio. Ze kiest haar schapenwol dan ook niet vrijblijvend; de herkomst van het
materiaal is een onderzoek naar haar eigen identiteit en de Lierse geuzennaam “schapenkop”, vanwaar ze afkomstig is. Het Kempisch heideschaap geeft eerder stugge, prikkelende vezels, maar uit het ambachtelijke gevecht tot een functioneel product tracht ze schoonheid en kracht te creëeren door het onvolmaakte van het materiaal, met oneffenheden in kleur en textuur, te omarmen.

Praktijkgericht ontwerp onderzoek

Vanuit een praktijkgericht onderzoek wil Céline door middel van creatieve processen en samenwerkingsverbanden onderzoeken hoe we dit ondergewaardeerde materiaal opnieuw kunnen integreren in onze huidige textielwereld. Haar hoofddoel is het creëren van functioneel thuistextiel, volledig gemaakt van een lokaal 'afvalmateriaal'. Ze hecht veel belang aan een verantwoord productieproces van grondstof tot eindproduct, waarbij alles handmatig tot stand komt. From Farm to Fabric is een poging om een lijn van verbinding te vinden tussen milieu, mensen en dieren.

Design research — © Céline Lambrechts

Carpet and wall-hanging — © Céline Lambrechts

Plaids

Andere deelnemers

Masters Textile Design - LUCA School of Arts BE

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Masters Textile Design - LUCA School of Arts BE