Zoeken

Sluit zoeken
Embassy of Safety

(Archief) IJmuiden Staat Op

Samen tegen drugscriminaliteit onder jongeren

Dit project was onderdeel van DDW 2022

‘IJmuiden Staat Op’ is een schaalbare aanpak waarin lokale bewoners samen opstaan tegen problemen rond drugscriminaliteit onder jongeren. Onder begeleiding werken ze tijdens vijf ontwerpsessies in teams toe naar een concrete oplossing hiervoor, die binnen hun eigen gemeente kan worden uitgevoerd.

Tijd voor actie!

Drugscriminaliteit onder jongeren lijkt op veel plekken steeds normaler te worden. Het is dan ook niet zeldzaam dat jongeren worden benaderd om te dealen, soms al op 13 jarige leeftijd. In de ogen van de jongere kan dit een goede manier lijken om snel geld te verdienen, maar het puberbrein kan de consequenties niet altijd goed overzien. Wat onschuldig begint, kan grote gevolgen hebben. Zo komt het voor dat jongeren het gevoel hebben geen keus meer te hebben en steeds dieper in de shit terecht komen. Tijd voor actie!

De aanpak

De politie en gemeente zetten zich in tegen deze problematiek, maar ze kunnen het niet alleen. IJmuiden staat op brengt bewoners in beweging. Het is een schaalbare aanpak waarin gemotiveerde lokale bewoners samen opstaan tegen problemen rond drugscriminaliteit onder jongeren. Onder begeleiding werken ze tijdens vijf ontwerpsessies in teams toe naar een concrete oplossing om drugscriminaliteit te voorkomen, die binnen hun eigen gemeente kan worden uitgevoerd. Door voorafgaand aan de sessies kwalitatief onderzoek te doen naar onderliggende oorzaken van het lokale probleem, kunnen de bewoners tijdens de sessies goed op weg worden geholpen om zelf voor de kern van het probleem een oplossing te ontwerpen. Het verbinden met lokale partijen, zoals gemeente, scholen en bestaande lokale initiatieven tijdens het proces is van cruciaal belang voor een geslaagd resultaat. Met deze aanpak wordt bewoners een handelingsperspectief geboden, ontstaat meer draagvlak om het probleem aan te pakken en wordt de normalisering tegengegaan.

Andere deelnemers

Embassy of Safety

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Embassy of Safety