Search anything

Close search
Het circulaire station
STV (Studio Tjeerd Veenhoven) developed a collection of sustainable building materials made from local raw materials for the circular station.

Het Circulaire Station

3D viewing room
Riet wordt handmatig geoogst in februari
Studio Tjeerd Veenhoven
This project is part of Het circulaire station

Crops grow along the 3,000 km of railway track that ProRail manages, which we can use in a circular manner as raw material for sustainable building materials. The goal of STV is to reduce CO2 emissions, extract land very locally, low toxicity and support water quality and biodiversity.

For ProRail, STV developed a sandwich panel made of reed from the Weerribben, a biological composite veneer of natural pigments and bulrush fiber and a concrete substitute for mussel shells from Zeeland. In order to be able to apply these materials, STV has entered into a partnership with Welling Architects, who applied them in The Natural Station. STV sees the cooperation with ProRail as an excellent opportunity to introduce sustainable materials into our daily lives, as we all travel by train at some point. It goes without saying that a building with such an important social function is a forerunner in circular construction, with extra attention for water and biodiversity.