Zoeken

Sluit zoeken
The Embassy of Inclusive Society

(Archief) Chromarama

Chromarama is een textiel onderzoek naar kleurenblindheid

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Chromarama I — © Studio van Soest

Chromarama is een serie van vijf geweven wandtapijten die speciaal zijn ontworpen voor verschillende vormen van kleurenblindheid. 1 op de 12 mannen en 1 op de 200 vrouwen heeft een kleurzienstoornis. Chromarama wil aandacht vragen voor de verwaarloosde rol van visuele beperkingen in design.

Het onderzoek

De wandtapijten met de titel "Chromarama" onderzoeken en visualiseren hoe mensen met kleurenzienstoornis kleuren zien en ervaren. Chromarama is een artistieke zoektocht naar een optimale kleurkeuze. De kleuren, vormen en texturen zijn zo op elkaar afgestemd dat kleurenzienden en kleurenblinden hetzelfde ontwerp kunnen waarnemen.

Kleurenblindheid

De meeste mensen met kleurenblindheid kunnen delen van het zichtbare menselijke kleurenspectrum zien. Ze hebben moeite met het onderscheiden van kleuren en zien vaak grijs waar anderen kleur zien. Om verlies van visuele informatie te voorkomen, zijn de ontwerpeisen onderzocht samen met een kleurenblinde peer group.

Vijf wandtapijten, vijf verschillende functies

Elk wandtapijt heeft zijn eigen functie. Wandtapijt "Chromarama I" is ontworpen voor mensen met een milde vorm van rood/groen blindheid, de meest voorkomende vorm. Wandtapijt “Chromarama II” zorgt ervoor dat mensen met rood/groen- en blauwblindheid hetzelfde ontwerp zien. “Chromarama III” gebruikt alleen kleuren die mensen met rood/groen blindheid kunnen waarnemen en “Chromarama IV” kleuren die mensen met blauw blindheid zien. “Chromarama V” bevat patronen die gebaseerd zijn op de principes van de beroemde Ishihara kleurenblindheid “dot” test. Kleurenzienden en kleurenblinden zien met opzet verschillende patronen in de cirkels. De werken komen tot stand in samenwerking met het gerenommeerde TextielLab, het experimentele lab van het TextielMuseum Tilburg.

Play video

Chromarama II — © Studio van Soest

Chromarama III — © Studio van Soest

Chromarama IV — © Studio van Soest

Chromarama V

Andere deelnemers

The Embassy of Inclusive Society

Vorige Volgende

Andere deelnemers

The Embassy of Inclusive Society