Zoeken

Sluit zoeken
I Hear What You're Seeing

(Archief) Hyle Morphe

Huid-verzorgingsritueel met bacteriën

Dit project was onderdeel van DDW 2021
The tea algae — © Studio Uncoated

Het overmatig wassen van ons lichaam heeft een negatieve impact op de tactiele sensoren van de huid. Dit project heeft als missie om de symbiotische relatie vorm te geven die de mens met probiotische bacteriën zou kunnen hebben. Met als voorstel een huid-verzorgingsritueel met levende bacteriën.

Afval wordt Huid-verzorgingsproduct

Hyle Morphe staat voor de wijze waarop wij als mens zijnde de natuur haar eigen vorm laat doen bepalen. De Fijter gelooft dat wij grote vraagstukken zoals de klimaatproblematiek alleen kunnen gaan onderzoeken door eenwording met niet menselijke organismen en diens kennis in ons op te nemen.

In dit project staat het materiaal “cellulose” centraal, behaald uit het afvalproduct van de Kombucha drank fermentatie. Met dit materiaal is al door meerdere ontwerpers vooral dienstdoend als fashion item, mee geëxperimenteerd. De Fijter kwam kort in haar onderzoek erachter dat het het materiaal voortkomend uit het fermentatieproces, probiotische waarde bevat. Dit was een interessante ingeving met mogelijke relevantie voor onze huidverzorging (acne bijvoorbeeld). Om deze waarde in stand te houden wordt het materiaal in leven gehouden. Om een symbiotische interactie met onze huid te gaan onderzoeken.

Levende grondstof

Waarom zullen we als consument de vele giftige stoffen in materialen in onze leefomgeving moeten blijven accepteren als het ook anders kan? Dit houdt in dat de perceptie rondom positieve bacteriën dient te veranderen en diens toegevoegde waarde in ons dagelijks ritueel een onderdeel moeten laten worden. Op welke wijze zal het voordeel van het gebruik van levende bacteriën opwegen tegen de perceptie van wat we als stramien zien omtrent onze hygiëne?

De Fijter heeft om dit antwoord te zoeken het materiaal commercieel interessant gemaakt. Dwz, onderzocht op welke criteria de consument dit materiaal zal gaan aanvaarden (kleur, geur en textuur). Maar ook de schaalbaarheid van de productie van dit materiaal. De kern van haar methodiek is berust op het observeren en het proberen te begrijpen hoe elk proces verloopt door middel van het inzetten van haar eigen zintuigen. Om zo, het organisme te volgen in diens reactie op type voeding, temperatuur en bewerkingsmethoden.

Toekomstige toepassing

Het materiaal is volledig biologisch afbreekbaar en is ten minste voor 8 maanden houdbaar. Na gebruik kan het materiaal in de aarde worden gestopt als voedingsstof voor de bodem. Momenteel is ze bezig om een product uitwerking met dit materiaal te maken. Deze zal tijdens DDW21 worden gepresenteerd. Ze is op zoek naar samenwerkingspartners en investeerders om dit materiaal op de markt te gaan brengen.

Play video

Dried material (leather like) — © Studio Uncoated

Its ability to take over existing form — © Studio Uncoated

Morphing with the organism

Andere deelnemers

I Hear What You're Seeing

Vorige Volgende

Andere deelnemers

I Hear What You're Seeing