Zoeken

Sluit zoeken
ABN AMRO Gelijke Kansen Paviljoen

(Archief) What If Lab: diversiteit & inclusie

Do you feel included? This card game helps us talk about exclusion

Dit project was onderdeel van DDW 2021
ABN AMRO Gelijke Kansen Paviljoen — © Hannie Verhoeven

Als je weet hoe het voelt om geen eerlijke kans te krijgen, ben je je dan bewuster van je eigen gedrag? Met het kaartspel ‘Ons ABN AMRO’ wil Mies Loogman van Enlightens het gesprek over diversiteit op de werkvloer aanwakkeren en inclusie bij de bank stimuleren.

Soms sluit je mensen buiten zonder dat je het doorhebt

Iedereen is anders, en gelukkig maar. Deze verschillen maken ons beter en slimmer. Voor ABN AMRO, hoofdsponsor van Dutch Design Week, is diversiteit een belangrijk thema: om de maatschappij goed te kunnen bedienen, zijn medewerkers nodig die deze weerspiegelen. Daarnaast is een klimaat waarin medewerkers zich vrij voelen om zichzelf te zijn en gelijkheid ervaren in kansen en beloning fundamenteel om als organisatie sterk te staan. Het lastige is alleen: soms sluit je mensen buiten zonder dat je het doorhebt.

Alleen voor mensen zonder groene trui

Wat betekent inclusie, en dus exclusie, nu eigenlijk precies? En wat weet je ervan als je er zelf niet mee te maken krijgt? Om onbewuste uitsluiting op de werkvloer van de bank zicht- en bespreekbaar te maken, ontwierp Mies Loogman van Enlightens het kaartspel ‘Ons ABN AMRO’.

Haar oorspronkelijke idee was om medewerkers van ABN AMRO exclusie aan den lijve te laten ondervinden. Door middel van ludieke ‘toegangspoortjes’ op de kantoren zouden mensen er op onverwachte momenten ineens niet meer bij horen, bijvoorbeeld op basis van hun woordkeuze of de kleur van hun kleding. ‘Draag je een groene trui? Dan ben je niet welkom op dit toilet.’ Toen we massaal gingen thuiswerken, vertaalde Loogman haar concept naar een hardcopy kaartspel gebaseerd op praktijkervaringen van medewerkers. Dit wordt nu digitaal doorontwikkeld.

Zo werkt het kaartspel

Als je gewend bent om bij ‘de norm’ te horen, ervaar je met dit spel hoe het voelt om daarbuiten te vallen. Kledingstukken van de deelnemers bepalen het spel. Zo wordt iedereen even ongelijk behandeld. Op elke kaart staat een vraag of voorbeeld over onbewuste exclusie verstopt in taal, locaties of sociale situaties. Deze vormen het startpunt voor een open gesprek over diversiteit en inclusie binnen ABN AMRO.

Heb jij de uitvergrote kaarten al in het echt bewonderd? Bekijk en beluister ze het op het ABN AMRO Gelijke Kansen Paviljoen tijdens Dutch Design Week 2021.

Play video
Kaartspel 'Ons ABN AMRO' bij ABN AMRO Paviljoen — © Hannie Verhoeven

Andere deelnemers

ABN AMRO Gelijke Kansen Paviljoen

Vorige Volgende

Andere deelnemers

ABN AMRO Gelijke Kansen Paviljoen