Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

A Sense of Privacy

Speculatieve perspectieven gebruiken om de privacy in openbare badkamers te verbeteren en opnieuw te definiëren

Dit is een speculatief ontwerpproject dat zintuiglijke privacy en gemeenschap aanpakt, waarbij de openbare badkamer als universele context wordt gebruikt. Het onderzoekt de aard van privacy, evenals elementen van heiligheid in een poging om gemeenschappelijke praktijken uit te breiden en onverwachte

De achtergrond

‘A Sense of Privacy’ is een speculatief ontwerpproject dat zintuiglijke privacy en gemeenschap aanpakt, waarbij de openbare badkamer als universele context wordt gebruikt. Openbare badkamers zijn een universele ruimte, waarbij elk van de menselijke zintuigen wordt geassocieerd met verschillende aspecten van de ontmoeting. Normaal gesproken zijn de zintuigen die met privacy worden geassocieerd zicht en aanraking, omdat we normaal gesproken niet de tastbare aanwezigheid van anderen in openbare badkamers voelen, noch zien we wat anderen doen. In plaats daarvan adopteren we deze paradox van de openbare badkamer als een ruimte voor publieke privacy, maar ook als een ruimte voor zowel persoonlijke als gemeenschappelijke interacties. We laten anderen onze aanwezigheid horen en ruiken, waarbij we deze aspecten van privacy negeren; dit versterkt de illusie dat de openbare badkamer een soort tijdelijk toevluchtsoord is, terwijl het veel meer een gemeenschappelijke ruimte zou kunnen zijn die is ontworpen voor zijn specifieke, universele functie. Wat als er van de openbare badkamer een gemeenschappelijke ervaring zou kunnen worden gemaakt, waarbij tegelijkertijd de vormen van privacy die we

Het ontwerp

heilig houden, in vraag worden gesteld, en de vormen van privacy die we verspelen?

Dit ontwerp manifesteert een alternatieve, heilige openbare badkamerervaring. In heilige ruimtes mogen we anders handelen, dus waarom zouden we dit aspect van de openbare badkamer niet omarmen? De ervaring omvat badkamerkleding en accessoires die eenmaal in de ruimte tot leven komen. De accessoires helpen geuren en geluiden tegen te gaan, terwijl de kraampjes voor iedereen toegankelijk zijn. Schoenen worden in de ruimte verwijderd, omdat de vloer onder water staat. Mensen kunnen elkaars bewegingen voelen door rimpelingen in het water, terwijl ze elkaar ook het toilet zien gebruiken. Privacy wordt uitgedaagd, evenals de manier waarop deze zich verhoudt tot het creëren van een gemeenschap. Als we ons afvragen welk soort privacy we waarderen en wat de heiligheid van verschillende ruimtes is, zou de samenleving nieuwe mogelijkheden voor gemeenschap kunnen ontdekken.

Play video

Over Asa River Jackson

Asa River Jackson is een student Social Design die momenteel studeert en onderzoek doet aan de Kolding School of Design in Denemarken. Met een achtergrond in designonderzoek en industrieel ontwerp kwam Asa vanuit Utah in de Verenigde Staten naar Denemarken, waar hij een aantal jaren studeerde en werkte als Industrieel en UX Designer.

Zijn huidige focus omvat het uitdagen van heersende ontwerpmethodologieën door middel van culturele en historische tradities, en het verbeteren van ontwerp.