Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Material Transition - Learning from Paris

Een verkenning van 'low carbon' bouwpraktijken en beleid in Frankrijk.

Biobased and geobased project collection — © Jacqueline Fuijkschot

Hoe heeft Parijs de afgelopen tien jaar de transitie naar biobased bouwen aangejaagd? In samenwerking met de IABR presenteren CHRITH architects en Emma Diehl relevante projecten en sleutelfactoren. Neem deel aan de lezing op 21 oktober bij Natlab, ondersteund door Built by Nature.

Frankrijk op weg naar 'low-carbon' bouwen

Frankrijk is momenteel koploper 'biobased bouwen'. Het land heeft de afgelopen jaren een sterke visie ontwikkeld met nationale milieuwetgeving die 'low-carbon' constructie aanmoedigt en beleidsmaatregelen die het gebruik van biobased materialen bij overheidsaanbestedingen stimuleren.

De naamgever van het 'Parijsakkoord', de stad Parijs leidt deze beweging. De stad zet zich in om koolstof neutraal te worden. In de bouwsector wordt er gezamenlijk gewerkt aan de overstap naar low-carbon materialen, inclusief een 'einde-sloop-beleid', de bevordering van hout en andere biobased materialen zoals stro en hennep en geobased materialen zoals leem en natuursteen.

De Nederlandse ontwerpers staan nog steeds bekend om hun conceptuele aanpak, maar er ontstaat een nieuw narratief binnen de architectuurpraktijk: biobased. Wat kunnen we leren van Grand Paris? Welke lessen kunnen we voor Nederland trekken uit de Franse ervaring ? Wat zijn de drijfveren, hoe sluit het aan bij huidige initiatieven in dit land, en hoe kunnen we de opschaling van hout en biobased bouwen versnellen?

Bouwpraktijken

Door succesvolle voorbeelden te tonen, heeft dit onderzoeksproject van CHRITH architects en Emma Diehl als doel om actie en positiviteit aan te wakkeren in plaats van scepticisme, en biedt het een breed overzicht van inspirerende voorbeelden. Het onderzoek omvat tot nu toe bijna 100 projecten in de regio Parijs, variërend van grootschalige houten projecten en lichte houten structuren bovenop bestaande bouwwerken tot projecten die ook andere biobased materialen gebruiken (zoals stro en hennepisolatie) en projecten die hout combineren met low-carbon geobased materialen (zoals leem en natuursteen) voor thermische massa.

Bouwbeleid

Het theoretisch onderzoek richt zich op de achterliggende drijfveren van het transitieproces: nationale CO2-wetgeving, de sleutelrol van publieke instanties als opdrachtegver, innovatieve aanbestedingsstrategieën, het aankomende nieuwe omgevingsplan Paris Bioclimatic Urban Plan (van kracht in 2025), invloedrijke marktinitiatieven en groeperingen. Het onderzoek heeft het potentieel om uit te groeien tot een toolbox met praktische middelen voor opdarchtgevers, beleidsmakers en ontwerpers.

Over IABR & CHRITH architects & Emma Diehl

IABR richt zich op de toekomst van steden en de uitdagingen waarmee ontwerpers worden geconfronteerd te midden van de klimaatcrisis en sociale ongelijkheid.

CHRITH architects streeft naar een symbiose tussen ruimtelijk ontwerp en natuurlijke materialen.

Emma Diehl Studio pleit voor een landschapsgerichte benadering, waarbij levende systemen in de architectuur centraal staan.

Het onderzoeksproject wordt ondersteund door Built by Nature.
Partners