Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

With Time

Materialen creëren nieuwe verhalen naarmate de tijd verstrijkt

"With Time" by KIKA — © Tetsuya Kumagai, Naoyuki Kiyota, Zuika Owada

“With Time” is een tentoonstelling gericht op materiaalonderzoek met papier, ijzer en hout. Het Japanse ontwerpcollectief “KIKA”, bestaande uit drie ontwerpers, transformeert de natuurlijke veroudering van materialen, zoals roest, in prachtig vormgegeven productontwerpen.

SABITA (chemische reacties van hout en ijzer)

KIKA is een ontwerpeenheid bestaande uit Zuika Owada, Tetsuya Kumagai en Naoyuki Kiyota, toegewijd aan materiaalexperimenten. Tetsuya Kumagai, een designopleider in Japan, zal samen met zijn leerlingen Naoyuki Kiyota en Zuika Owada hun buitenlandse studie-ervaringen in Zwitserland en Nederland gebruiken om materialen als hout, staal en papier te onderzoeken.

Op DDW 2024 zal KIKA een reeks producten tentoonstellen, waaronder boekbanden, vazen en meubels. Tetsuya Kumagai laat notitieboeken zien die hij zelf heeft gebonden, Naoyuki Kiyota laat vazen zien die zijn gemaakt van aluminium platen en Zuika Owada presenteert meubels en stoffen die zijn gemaakt met verf op basis van biomaterialen, waarin de schoonheid van de natuur en de industrie samenkomen.

Deze tentoonstelling is niet alleen een tentoonstelling, maar een waardevolle kans voor bezoekers om het potentieel van materialen te ervaren en hun eigen ontdekkingen te doen. We nodigen je uit om samen met ons de mogelijkheden van nieuwe materiaalexperimenten te ontdekken aan de hand van de unieke wereldbeelden en innovatieve benaderingen van de KIKA-leden.

Super Gratis Notitieboek (Boekbinden)

Tetsuya Kumagai, een opvoeder en papierambachtelijk ontwerper, maakt nauwgezet met de hand prachtige notitieboeken met behulp van zijn unieke boekbindtechnieken. Dit werk weerspiegelt het verstrijken van de tijd, aangezien het notitieboek evolueert van blanco pagina's tot een opslagplaats van de dagelijkse ervaringen van de gebruiker. De omslag, gemaakt met textiel gemaakt door Zuika Owada, maakt gebruik van stof die van kleur verandert na verloop van tijd, wat het concept van “tijd” symboliseert als de pagina's zich geleidelijk vullen. Bovendien is meer dan 90% van de gebruikte stof afkomstig van hergebruikte materialen, waardoor het idee van het verstrijken van de tijd door verleden en heden wordt verbeeld.

Side by Side (bloemenvazen)

De serie “Side by Side” bloemenvazen van Naoyuki Kiyota is een samenwerking met Japanse ambachtslieden, met vazen gemaakt van aluminium en ijzer. Elke vaas begint als een enkele metalen plaat en wordt getransformeerd door middel van verschillende technieken, waardoor het vakmanschap dat erbij komt kijken wordt benadrukt. De ijzeren vazen laten de schoonheid van roest zien, die met de tijd evolueert, terwijl de aluminium vazen gelaagde kleuren laten zien, die wisselende landschappen oproepen. De collectie moedigt kijkers aan om stil te staan bij de tijd en het vakmanschap die deze creaties kenmerken. De serie omvat ook wandvazen in samenwerking met de stoffen van Zuika Owada.

Over KIKA

KIKA, opgericht in 2024, is een eenheid van drie ontwerpers die natuur en vakmanschap laten samensmelten door middel van productontwerp en materiaalstudies. Het team bestaat uit Tetsuya Kumagai, een Japanse ontwerper, Naoyuki Kiyota, die in Zwitserland heeft gestudeerd, en Zuika Owada, die in Nederland woont. Zowel Kiyota als Owada waren oorspronkelijk studenten van Kumagai.

"SABITA" by Zuika Owada — © Zuika Owada

"Super Free Notebook" by Tetsuya Kumagai — © Tetsuya Kumagai

"Side by Side" by Naoyuki Kiyota — © Naoyuki Kiyota

"Side by Side" by Naoyuki Kiyota — © Naoyuki Kiyota