Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Counter-acting lexicons for the Terms of Service

Zine mock-up exploring different vocabularies — © Seda Özçetin

Tegenwerkende lexicons voor de Servicevoorwaarden is een verkenning van de kracht van woorden bij het vormgeven van onze werelden. In de tuin van BioArt Labs worden lexicons tentoongesteld die proberen het gesprek te veranderen voor het verbeelden van eco-sociale contracten.

Woorden die ons beheersen!

Terms of Service is een sleutelfiguur in het technologisch gestructureerde alledaagse. Het wordt gebruikt om de datapraktijken van technologiebedrijven te legitimeren. Om dit te doen, maakt het gebruik van de kracht van de woorden. Door woorden in een specifieke stroom en structuur te verzamelen voor een specifiek doel, creëert het een specifiek type verhaal. Het definieert wie wie is, wie wat kan doen, wie wat niet kan doen en stelt de spelregels vast die ten goede komen aan de technologiebedrijven. Door deze tactieken creëert het een specifiek type wereld waarin we kunnen leven en controleert het ons gevoel van online en offline zijn.

Woorden die ons controle geven!

Hoe kunnen we ons alternatieven voorstellen voor de Servicevoorwaarden? Zouden het tegengestelde woorden kunnen zijn? Deze tentoonstelling onderzoekt eco-sociale contracten en stelt nieuwe vocabulaires voor die denken met mensen en niet-mensen in plaats van alleen met bedrijven. Wat dacht je van ‘E’ voor ‘ecologie’, ‘C’ voor ‘zorg’, ‘N’ voor niet-menselijk? Deze tentoonstelling is een gespreksstarter om het gesprek te veranderen.

Met trots gefinancierd door

Dit project heeft financiering ontvangen van het Horizon 2020-onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie onder de Marie Skłodowska-Curie-subsidieovereenkomst nr. 955990.

Over Seda Özçetin

Seda Özçetin is een Marie Skłodowska-Curie PhD-fellow aan het Umeå Institute of Design, Universiteit van Umeå (SE) als onderdeel van DCODE Network en medeoprichter en hoofdontwerper van Hamide Design Studio (DK). Haar werk wordt gevormd door een houding van tussenin die op een ontwerperlijke manier reflecteert op de vaak verborgen verwikkelingen van het dagelijks leven. In haar onderzoek verkent ze zorggerichte benaderingen om duurzame relaties te vormen met hedendaagse verbonden dingen als alte
Partners