Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Kaarigari

Het verkennen van de historische en hedendaagse wisselwerking tussen Indiase ambachtelijke tradities en moderne industriƫle praktijken in metaalwaren.

Kaarigari, geleid door Tanay Kandpal en Niels Nijman, onderzoekt de evolutie en impact van het ambacht-industrie paradigma in de Indiase metaalwarenindustrie. Het project bestudeert de verschuiving van messing naar roestvrij staal en daagt traditionele opvattingen uit.

Het Onthullen van Verborgen Dynamieken: Behoud van Ambacht in Moderne Industriƫle Contexten

Kaarigari gebruikt de Indiase staalserviesindustrie als casestudy om het behoud van vakmanschap in een snel industrialiserende wereld te onderzoeken. In India heeft massaproductie een markt voor ambachtslieden behouden, terwijl in Europa de focus op exclusiviteit vergelijkbare ambachten heeft gemarginaliseerd. Dit contrast onthult de complexe relatie tussen marktvraag, culturele percepties en economische factoren bij het vormgeven van traditionele ambachten. Ons project overbrugt de geografische en culturele kloof tussen onze Europese basis en India. Met ervaring in oosterse en westerse industriƫle contexten onderzoeken we hoe traditionele Indiase ambachtstechnieken, vooral in metaalwaren, zich hebben aangepast aan industrialisatie. Messing, eens dominant vanwege culturele betekenis, is grotendeels vervangen door duurzaam roestvrij staal. Kaarigari analyseert deze verschuiving en de impact op vorm, functie en culturele betekenis van objecten. We streven naar een praktijk die machtsdynamieken uitdaagt en zinvolle betrokkenheid bevordert.

Over Niels Nijman Diffre and Tanay Kandpal

Tanay Kandpal is een ontwerper die zich richt op onderzoeksgebaseerde samenwerkingen die ambacht en hightech-industrieƫn overbruggen via objectontwerp. Niels Nijman Diffre, een in Parijs gevestigde Franse ontwerper, combineert zijn productontwerpachtergrond met een onderzoeksgedreven praktijk, gericht op de materialiteit en verhalen van objecten. Samen leiden ze Kaarigari, een project dat de kruising tussen traditionele Indiase ambachten en moderne industriƫle processen onderzoekt.