Detentiehuizen zijn kleinschalig, gedifferentieerd en onderdeel van de gemeenschap. Ze bieden een duurzame en toekomstgerichte aanpak. Dit is niet alleen gunstig voor de mensen in detentie, maar ook voor hun vrienden en familie, personeel, lokale gemeenschappen en de samenleving als geheel.
Het Restorative City-concept
Een Restorative City omvat een holistische en geïntegreerde, of zelfs circulaire, benadering van rechtvaardigheid, die zowel het doen van recht als het ongedaan maken van onrecht omvat, vaak gerelateerd aan milieu-, sociale, maatschappelijke, culturele en economische factoren.
Het concept van een Restorative City is een reactie op de huidige sociale uitdagingen die worden veroorzaakt door snelle verstedelijking, milieudegradatie en de behoefte aan meer duurzame en leefbare stedelijke ruimten. Het sluit aan bij een groeiend bewustzijn van de onderlinge verbondenheid tussen de gebouwde omgeving, het welzijn van individuen en gemeenschappen, (sociale en strafrechtelijke) rechtvaardigheid en het welzijn van individuen en gemeenschappen.
Restorative Justice Netherlands heeft tot doel het concept van rechtvaardigheid in een Restorative City concreet te maken door middel van een detentiehuis. Samen met partners in heel Nederland, zoals Doorpakkers, experts in forensische zorg en de Europese beweging RESCALED, pleiten we voor vervanging van grootschalige gevangenissen door middel van detentiehuizen.
Kleinschalige detentiehuizen
Het in stand houden van grootschalige gevangenissen binnen een Restorative City impliceert het handhaven van een systeem waarin sommige individuen uitgesloten blijven van de samenleving. Traditionele gevangenissen isoleren mensen vaak van de samenleving, waardoor re-integratie na de straf moeilijk wordt. Daarnaast pakt het de onderliggende oorzaken van crimineel gedrag niet aan, wat leidt tot hoge recidivecijfers. Om recidive te verminderen, moet de strafuitvoering persoonsgericht zijn, met aandacht voor mentale gezondheid, huisvesting, werk, persoonlijke netwerken en financiële problemen.
Detentiehuizen zijn kleinschalig, gedifferentieerd en onderdeel van de gemeenschap. Een detentiehuis biedt de mogelijkheid om te focussen op herstel en het bevorderen van integratie en inclusie. Zo betekent detentie geen permanente scheiding, maar eerder een tijdelijke fase waarin interactie en verbinding met de gemeenschap worden behouden.
Nederland biedt naast de 9500 reguliere detentieplaatsen, ruim 3000 alternatieve detentieplekken aan. Bijvoorbeeld in forensische woonvoorzieningen waar mensen kunnen verblijven tijdens detentie, in de laatste fase van de straf, als maatregel of voorwaarde.
De expositie
De expositie Detention Houses in Restorative Cities presenteert diverse kleinschalige detentievormen uit heel Europa.
Met deze expositie willen we inspirerende voorbeelden tonen van kleinschalige detentie. Hoewel er geen perfecte voorbeelden bestaan, streven we ernaar een wijkgerichte benadering van detentie te bevorderen.
Tijdens de Dutch Design Week organiseren we naast onze vaste tentoonstelling bij Doorpakkers vijf keer een Restorative City-walk. Tijdens deze wandelingen verkennen we verschillende locaties in de stad en onderzoeken we de verbinding tussen (on)rechtvaardigheid en detentiehuizen.
Tijdens de Restorative City-walk vertellen we meer over de verschillende aspecten van een Restorative City, met de nadruk op straf in de vorm van vrijheidsbeneming. Wil je deelnemen aan een Restorative City-walk en de opening van de expositie op maandag21 oktober om 16.00:
https://www.eventbrite.com/e/restorative-city-walk-tickets-1007384312597
Over Restorative Justice Nederland en Doorpakkers
Doorpakkers is gevestigd in Eindhoven en biedt ambulante begeleiding en verblijfszorg aan voor mensen die te maken hebben met het strafrecht.
RESCALED is actief in 17 Europese landen en is de Europese beweging voor detentiehuizen.