Form follows function was gisteren, vandaag is het form follows waste. Afval wordt altijd geproduceerd waar mensen leven. 'Hit the wheels' gaat over het upcyclen van wieldoppen. Deze zijn op straat verzameld, thermisch vervormd en vervolgens verfijnd met natuurlijke kleurstoffen.
Wieldoppen
Afval wordt altijd geproduceerd waar mensen leven. Maar we zien het niet als een waardevolle grondstof, dus is er een heroverweging nodig. Het primaire doel was om geen extra afval te produceren, zo min mogelijk nieuwe materialen te gebruiken en chemische producten te vermijden. Ik koos voor wieldoppen die te vinden zijn in bermen en langs de weg. Ze zijn gemaakt van polyamide (PA) of polypropyleen (PP), beide monomaterialen. Voor stabilisatie zijn er ook draden aan bevestigd. De eerste stap in de verwerking van de wieldoppen is het schoonmaken ervan. Roet moet worden afgewassen en de plastic spaken moeten worden verwijderd zodat het kunststof lichaam beschikbaar is. Het plastic van de wieldoppen is thermoplastisch, wat betekent dat het onder hitte vervormd kan worden en zijn vorm behoudt na stolling. De wieldoppen worden met een lintzaag gesneden, en het oppervlak kan worden gladgemaakt met een zandstraalmachine. Verwarming met een stralingsverwarmer maakt het mogelijk om het lichaam sterk te buigen. Meerdere wieldoppen worden verbonden met de bestaande draden en nieuwe staalkabelklemmen, zodat het gewicht van de wieldoppenconstructie ook de nodige stabiliteit krijgt.
Ontwerpproces
Na uitgebreide verwerkingsmethoden en experimenten begint nu het ontwerpproces. Ronde vormen zoals schijven, bollen en ringen bepalen het vormgevingsproces. Tijdens dit proces kristalliseren vormen die doen denken aan schalen en borden. De bijzondere aard van het creatieve ontwerpproces in upcycling design ligt juist in de omgang met het materiaal. De creatie van de producten wordt minder bepaald door tweedimensionale ontwerptekeningen en meer door een reeks driedimensionale prototypes en basale constructies. De vorm komt voort uit het materiaal en de bewerkingsprocessen, de functie ontwikkelt zich pas als het uiteindelijke component. Schalen, kleine meubels, sculpturen en kunstobjecten worden gecreëerd. Dit creëert nieuwe toegevoegde waarde, de wieldop begint een nieuwe levenscyclus.
Oppervlaktebehandeling
Daarop volgt de vraag van oppervlaktebehandeling. Het grijze oppervlak van de wieldoppen is bekrast en onaantrekkelijk door de slijtage van het wegverkeer. Natuurlijke kleurstoffen kunnen worden gebruikt om de buiten- en binnenoppervlakken te verfraaien. Dit houdt in dat een aftreksel van meekrapwortel en blauwe hout wordt gekookt en dat de objecten daarin worden gedompeld of gestoomd. Dit resulteert in een rood-paarse of blauwe kleuring van het oppervlak. Verdere verfijning werd bereikt door een laag bladgoud aan te brengen. De derde optie is om het oppervlak te bedekken met lyocellvezels, die industrieel uit hout worden geproduceerd. In dit productieproces wordt 99% van de gebruikte oplosmiddelen, die niet giftig zijn, in omloop gehouden. De lijm en de lyocellvezels zijn biologisch afbreekbaar.