Een zoektocht naar de materiële cultuur van Vlaanderen, met de focus op hoe deze een cultuur of geografische context kan vertegenwoordigen. Dit onderzoek concentreert zich op lokaal beschikbare grondstoffen en hun relatie tot relevante artefacten om, nieuwe, hedendaagse artefacten te creëren.
Rek - CR.24.3.0
Geïnspireerd op moderne baksteenarchitectuur, bestaat dit rek uit vijf blokken die rondom een grenenhouten kern zijn gestapeld. Deze blokken bevatten sleuven voor houten planken, geïnspireerd door de structuur van mortelvoegen die in bakstenen architectuur te zien zijn. Hoewel het de hedendaagse architectuur weerspiegelt, verwijst het ook naar traditionele architectuur door de techniek van gestampte aarde.
Met zijn modulaire karakter biedt het rek mogelijkheden voor flexibele schikkingen van de planken, wat uitnodigt tot interactie en een 360-graden zicht biedt op de tentoongestelde objecten. Deze veelzijdigheid maakt het niet alleen tot een functioneel meubelstuk, maar ook tot een ode aan materie en artefacten.
Melkkruk - CR.24.5.0
Het melkkrukje was een van de meest fundamentele zitobjecten in de materiële cultuur van West-Europa. Het was gemaakt van het strikt essentiële: drie houten poten en een eenvoudige houten zitting, primitief verbonden met brute kracht.
Deze herinterpretatie van het melkkrukje probeert de herkenbaarheid ervan in evenwicht te brengen met hedendaagse aanpassingen en erkent zijn status als vergeten archetype.
De nieuwe versie behoudt het essentiële ontwerp met drie poten en de ruwe zitting, maar heeft een hogere zitting, taps toelopende poten, platte voeten en een verfijnde afwerking van baksteen. Deze transformatie maakt het melkkrukje geschikt voor modern gebruik, vervreemd van zijn oorspronkelijke context.
Schaal - CR.24.5.0
Deze schaal is samengesteld uit een verzameling oude, ongebruikte bakstenen afkomstig van diverse lokale bakstenen huizen. Het hergebruik van deze stenen weerspiegelt niet alleen het moderne straatbeeld, maar faciliteert ook een directe verbinding met de materiële cultuur.
De bakstenen zijn gerangschikt in een twee-bij-drie compositie, waarbij hun uiteenlopende herkomst en eigenschappen zorgen voor een boeiend samenspel van texturen, kleuren en vormen. Waar de leem oorspronkelijk werden gevormd en gebakken tot baksteen, wordt hier de baksteen gesculpteerd tot de basis voor een nieuw object.